“Genom våra partnerskap med lokala statliga och privata pensionsfonder bidrar vi till pensioner för fler än 10 miljoner nordiska pensionssparare”, berättar Elisabeth Sterner, Nordenchef på världens största kapitalförvaltare Blackrock för Dagens PS.
Blackrock i stor intervju: "Europa har mycket att lära av Sverige"


Mest läst i kategorin
Nyligen lyfte hennes egen chef, vd:n och Blackrocks grundare Larry Fink, i ett uppmärksammat brev fram vikten av att fler människor får ta del av börsens avkastning. Ett område där Elisabeth Sterner själv tycker att Sverige är ett föregångsland.
I en längre intervju delar hon nu som Veckans börsprofil med sig av sin syn på handelskriget, hur Blackrock jobbar rent konkret med sin kapitalförvaltning och varför aktievikten kanske bör bli någon mindre som andel i den framtida optimala sparportföljen.
Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem frågor till en intressant person inom börs och finans.
Namn: Elisabeth Sterner
Titel: Nordenchef för världens största kapitalförvaltare amerikanska Blackrock
Bakgrund: På Blackrock sedan 2017, blev Nordenchef i september 2021. Innan Blackrock var hon under många år på SEB i en rad olika roller.
Aktuell: Handeln, ekonomin och börserna jorden runt är mer turbulenta än någonsin. Hur resonerar då världens största kapitalförvaltare?
1. Ni benämns ofta som världens största kapitalfond, men hur skulle du beskriva Blackrocks filosofi och roll om du målar upp en bredare bild?
Vårt syfte på Blackrock är att hjälpa fler människor att uppleva ekonomiskt välbefinnande. Vi vill göra det enklare och mer överkomligt att investera och använda vår expertis för att hjälpa fler att investera för framtiden.
De pengar vi förvaltar tillhör våra kunder, inte Blackrock. Vår roll är att förse våra kunder med investeringsalternativ som uppfyller deras behov.
För våra kunders räkning investerar vi idag cirka 1313 miljarder kronor i den nordiska ekonomin och 15,5 biljoner kronor i hela Europa för att stödja tillväxt och innovation.
Nordiska investerare har till exempel starka hållbarhetspreferenser, och vi ger dem många valmöjligheter genom att ha branschens bredaste urval av investeringsalternativ inom hållbarhet och energiomställning, samt skräddarsydda mandat för att uppfylla de mål våra kunder har.
Vi har samarbetat med nordiska kunder i över 20 år och vi har haft kontor i Sverige sedan 2008.

Elisabeth Sterner ny Nordenchef för Blackrock
Elisabeth Sterner efterträder Christian Hyldahl som Nordenchef och har arbetat på Blackrock sedan 2017.
För våra kunders räkning investerar vi idag cirka 135 miljarder dollar (1313 miljarder kronor) i den nordiska ekonomin och 1,6 biljoner dollar (15,5 biljoner kronor) i hela Europa för att stödja tillväxt och innovation.
Genom våra partnerskap med lokala statliga och privata pensionsfonder bidrar vi till pensioner för fler än 10 miljoner nordiska pensionssparare.
2. Hur jobbar ni rent konkret med er förvaltning, vad tror du en småsparare kan lära sig av er?
Vår investeringsstrategi består av tre grundläggande principer; för det första fokuserar vi på att förstå varje enskild kunds investeringsmål, för det andra strävar vi efter att leverera den bästa riskjusterade avkastningen inom ramen för deras mandat och för det tredje grundar vi vårt arbete på forskning, data och analys.
Den framtida standardportföljen kanske snarare fördelas 50/30/20 mellan aktier, obligationer och privata tillgångar som fastigheter, infrastruktur och privata krediter.
Vi stöttar våra kunder genom att leverera integrerade investerings- och datalösningar via våra tekniska plattformar, som Aladdin och eFront som bidrar till mer transparens och bättre analyser inför investeringsbeslut.
Investerare har olika mål, men generellt sett bör investerare sträva efter en viss grad av diversifiering.
Historiskt sett har investerare klarat sig bra med en 60/40-fördelning mellan aktier och obligationer, men i dag kan det krävs en annan fördelning.

Blackrock: Här ska du öka – och minska börsportföljen
Den amerikanska kapitalförvaltar- och fondjätten Blackrock kanske är hemmablind, eller så är rådet om att övervikta USA bara sunt förnuft.
Den framtida standardportföljen kanske snarare fördelas 50/30/20 mellan aktier, obligationer och privata tillgångar som fastigheter, infrastruktur och privata krediter.
Även om dessa privata tillgångar kan medföra större risk, ger de också fördelar som exempelvis skydd mot inflation, stabilitet och avkastning.
Att få tillgång till privata marknader kan vara ett problem för privatpersoner, men vi ser det som att en del i vårt uppdrag är att demokratisera privata marknader på samma sätt som vår ETF-verksamhet iShares, har underlättat privatpersoners möjlighet att göra diversifierade investeringar till låg kostnad.
3. Kan du berätta något om de senaste investeringarna ni har gjort här i Sverige, noterade eller onoterade?
Under de senaste åren har vi stärkt vår närvaro på svenska privata marknader, bland annat inom vindkraftsparker och fastigheter, där vi inom fastighetssegmentet bland annat ser en stark efterfrågan från hyresgäster på moderna logistikfastigheter.

Vi har också stärkt vårt erbjudande inom privata krediter genom förvärvet av Kreos Capital 2023 som fokuserar på finansiering av unga tillväxtbolag.
Private debt-marknaden är en relativt liten men snabbt växande del av det finansiella ekosystemet och vi ser att det blir en allt viktigare komponent i investerarnas portföljer.
Tillgångsklassen är attraktiv för investerare eftersom den hjälper dem att bidra till en diversifierad portfölj som är mindre korrelerad med traditionella marknader.
4. I er vd Larry Finks årliga investeringsbrev lyfte han bland annat fram behovet av att ägandet sprids mer, vad tycker du att vi kan göra här i Sverige för att främja detta mer?
Jag skulle säga att det här egentligen handlar om att demokratisera investeringar, alltså att utöka och förenkla investerarnas tillgång till och förståelse för finansmarknaderna.
Här ligger Sverige i framkant med en djupt rotad investeringskultur och en stark och effektiv kapitalmarknad.

Världens största fondförvaltare: “Jag hör det från alla nu”
Världens största fondförvaltare; amerikanska Blackrock med hela 11,48 biljoner dollar i kapital 2024, har publicerat sitt årliga brev till investerare.
Enligt en nyligen genomförd Blackrock-undersökning om investeringsvanor i Europa utmärker sig Sverige jämfört med övriga Europa, genom att ha den största andelen av befolkningen som investerar och vi ser även att den andelen fortsätter att växa.
Sverige är också det land i Europa som har högst andel kvinnliga investerare. Det är väldigt glädjande att se att fler kvinnor och män deltar på de finansiella marknaderna.
Faktum är att resten av Europa har mycket att lära av Sverige. Endast en tredjedel av de vuxna i Europa investerar utanför de obligatoriska pensionssystemen, jämfört med 58 procent av svenskarna.
Vi fortsätter att skapa nya relationer med digitala sparplattformar för att göra investeringar bekvämare, mer prisvärda och lättare att förstå för privatpersoner.
5. Slutligen, ni är ett amerikanskt företag men har verksamhet över hela världen. Vad är dina tankar om det pågående handelskriget?
Ja, vi är ett globalt företag, men vi verkar på en hyperlokal nivå där vi arbetar med kunder kring hur de ska navigera på finansmarknaderna och det omfattar även hur man ska hantera effekterna av de eskalerande handelsspänningarna.
Många är av förklarliga skäl oroliga för ekonomin just nu. De handelsrelaterade störningarna kan förstärka inflationstrycket från tullarna så att den redan höga inflationen stiger ytterligare.
Det finns flera långsiktiga investeringsmöjligheter för den som lyckas navigera i osäkerheten.
I Europa anser vi att en balanserad strategi i portföljerna är helt avgörande i denna osäkerhet, med både inslag av värdeaktier som är billiga i förhållande till fundamenta och investeringar som på längre sikt kommer att dra nytta av de enorma förändringarna kring exempelvis AI och energieffektivitet.
Läs även:
Veckans börsprofil: Feminvest växlar upp: ”Kvinnors bolag värderas 30 procent lägre” – Dagens PS
Veckans börsprofil: Svensk börsraket på tillväxtresa i rymden: “Vi är världsledande” – Dagens PS

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.