Sanningen om solkräm: Det ska du smörja dig med i sommar

Solkrämen
Finns det något rätt och fel när det gäller solkräm? (Foto: Berit Roald/NTB/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 22 juli 2025Publicerad: 22 juli 2025

Debatten om solkräm blossar upp varje sommar. Men vad stämmer egentligen – och finns det en vinnare?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När solen steker och huden bränner är solkrämen din bästa vän. Men i takt med att fler oroar sig för både hälsa och miljö har många börjat byta ut sina kemiska solskydd mot mineralbaserade alternativ, även känt som fysikaliskt solskydd. 

Frågan är bara: är det verkligen bättre?

En ny granskning från BBC reder ut vad forskningen faktiskt säger.

Allt är kemi – även mineraler

Det första missförståndet är själva uppdelningen mellan ”kemiska” och ”mineraliska” solskydd, säger Brian Diffey, professor emeritus i fotobiologi vid Newcastle University och uppfinnare av UVA-stjärnmärkningen. 

“Allting är en kemikalie”, säger han. 

Det vi kallar kemiska filter – som avobenzone eller oxybenzone – är egentligen organiska ämnen eftersom de innehåller kolvätebindningar. Mineraliska filter som zinkoxid och titandioxid är oorganiska. Men båda är alltså kemikalier.

Solskydd
Det råder ingen brist på alternativ (Foto: Audun Braastad/NTB/TT)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Myten om reflektion

ANNONS

En vanlig uppfattning är att kemiska solskydd absorberar UV-strålning medan mineraliska solskydd reflekterar den. 

Men det stämmer inte, enligt en välciterad studie från 2015. Titandioxid och zinkoxid reflekterar bara 4–5 procent av UV-strålningen. Resten absorberas – precis som hos kemiska solskydd.

”Dessa filter fungerar i huvudsak som UV-absorberande material, inte som UV-reflekterande eller UV-spridande”, slog studien fast. 

Diffey förtydligar dessutom att det lilla som inte absorberas inte ens reflekteras:

”De sprider det”, säger han. 

Läs även: Svenskar solar som om cancer inte fanns. Dagens PS

Är kemiskt solskydd farligt?

Rädsla har såklart också ett finger med i spelet. 

Det finns en utbredd oro för att kemiska solskydd tränger in i huden och påverkar kroppen. 

ANNONS

Och ja – vissa ämnen som avobenzone och oxybenzone kan påvisas i blodet efter användning. Men enligt forskarna finns inga bevis för att de i dessa mängder skulle vara skadliga.

I en studie från 2001 matades råttor med mycket höga doser oxybenzone. Vissa fick större livmoder, vilket väckte oro för hormonpåverkan. Men för att en människa skulle nå samma nivåer skulle du behöva smörja dig varje dag med 6-procentig oxybenzone i 277 år.

“Anledningen till att man använder så höga doser i djurförsök är att hitta gränsen för när något blir farligt”, säger kemisten Michelle Wong till BBC.

En färsk forskningsöversikt från 2024 fann inga bevis för att UV-filter som avobenzone eller homosalate orsakar cancer eller skadar DNA hos människor.

Hur påverkas miljön?

Därtill misstänks vissa UV-filter kunna påverka korallrev negativt – vilket lett till att Hawaii förbjudit solskydd med oxybenzone och octinoxate. Men de flesta studier har gjorts i labb, och verkliga halter i havet är oftast mycket låga, konstaterar BBC. 

På Waikiki Beach, den plats där man mätte högst koncentration, fanns 136 delar per triljon – motsvarande 136 droppar i en vattenfylld fotbollsarena. 

Även mineralfilter kan ha påverkan på havsmiljön. Men det största hotet mot korallreven är fortfarande klimatförändringar. 

Slutsatsen: Använd det du gillar

ANNONS

Det råder ingen brist på alternativ. Och vad du väljer i slutändan spelar faktiskt inte så stor roll – så länge du använder det ordentligt. Det konstaterar hudläkaren Mary Sommerlad

“Du behöver inte välja om du vill att UV-strålar ska absorberas eller reflekteras, eftersom de fungerar på ungefär samma sätt”. 

Eller som Antony Young, professor i fotobiologi, slår fast:

”SPF är SPF. Det spelar egentligen ingen roll vad ingredienserna är”.

Så välj den solkräm som du gillar bäst – och glöm inte att smörja ordentligt. Det är trots allt solen som är den verkliga faran.

Läs också: Så väljer du rätt solkräm – utan att gå vilse i hyllan. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS