Nytt år och nya möjligheter betyder nya krogbesök. Under de senaste två åren har flera nya restauranger sett dagens ljus i Stockholm. Vår topplista samlar krögarna som just nu rankar högst i alla test. 

ANNONS

Det har varit några riktigt tunga år i restaurangbranschen där pandemi och restriktioner kom att följas upp av inflation och energikris.

Mot den bakgrunden känns det extra fint att uppmärksamma några av de nya stjärnor som mot alla odds slog upp sina portar under 2021 och 2022.

För hur mörkt det än ser ut när vi blickar ut mot horisonten är det få saker som kan smälta vår hjärtan så effektivt som en riktigt bra krogupplevelse.

Här är topplistan som samlar elva av de nystartade krogar som just nu lyser upp Stockholm lite extra.

Så tog vi fram vår topplista

Dagens PS har i vanlig ordning sonderat terrängen nogsamt i Stockholms krogkretsar.

Utifrån ett urval av fjorton stekheta krogar har vi med hjälp av ett genomsnitt via befintliga omdömen på Tripadvisor, Google, Krogguiden, Facebook och Thatsup kunnat utse den vinnare som rankat högst i alla test och elva krogar som har det där lilla extra.

Samtliga krogar har bedömts utifrån en skala mellan 1 till 5, där 5 motsvarar högsta betyg

Föga förvånande är det jämnt i toppen och det är de små detaljerna som avgör.

lista
Vem hade kunnat ana att det var så här festligt att besöka biblioteket? (Foto: Biblioteket Live/Facebook)

Plats 11 – Biblioteket Live

Javisst är det ett av Stockholms nyare nöjespalats, Biblioteket Live, som döljer sig på elfteplatsen.

Ett livligt vattenhål beläget centralt på Medborgarplatsen där det serveras både charkbricka, plankstek och cocktails med innovativa namn. Kanske också en styrdans i någon av den rymliga lokalens alla vinklar och vrår?

En kombo som innerstaden ser ut att ha välkomnat med öppna armar. För vem hade kunnat ana att det var så här festligt att gå till bibblan?

Poäng: 2,98

ANNONS
ANNONS
topplista
En välkomnande kvarterskrog finner du i Hornsgatan Kvarterskrog & Barservering på Södermalm. (Foto: Hornsgatan Kvarterskrog & Barservering/Facebook)

Plats 10 – Hornsgatan Kvarterskrog & Barservering

Vad förväntar du dig av en kvarterskrog? Om svaret är en restaurang som välkomnar dig när du vill, precis som du är och alltid ger dig en råraka med frasiga kanter kan svaret 2023 vara Hornsgatan Kvarterskrog & Barservering.

En charmig och avslappnad hörna på Hornsgatan som gör det lekande lätt att fånga dagen. Och kvällen.

Poäng: 3,12

Missa inte: Topplistan: Här ska du äta asiatiskt i Stockholm [Dagens PS]

krog
Signaturcocktails med udd, mellanrätter och flatbread hittar du på Röda Huset. (Foto: Röda Huset/Facebook)

Plats 9 – Röda Huset

Röda Huset är hantverksbaren signerad den prisbelönte bartendern Hampus Thunholm mitt i city som snabbt blivit en kraft att räkna med.

Ett perfekt ställde för dig som älskar både flatbread och mellanrätter tillsammans med noga utvalda viner och signaturcocktails med udd. Egenskaper som förärar det röda huset en niondeplats på vår topplista.

Poäng: 3,34

Läs även: Här är vinerna vi kommer dricka 2023 [Dagens PS]

topplistan
Coup D´etat är franska för statskupp men här är det persisk matkultur som har huvudnumret. (Foto: Coup D´etat/Facebook)

Plats 8 – Coup D´etat

Vad händer när man sammanför en av Stockholms mest renommerade krögare med det persiska köket? Svaret är Coup D´etat – svårt att uttala, men fint att uppleva.

Det är också ett annat ord för statskupp, men säg det restaurangkök där det är lugnt och skönt? Fridens liljor vilar åtminstone över matsalen där Erik Videgård bjuder på persiska grillrätter med sting och finess.

Poäng: 3,38

topplista
(Foto: Frantzén Group/Instagram)

Plats 7 – Brasserie Astoria

Få personer kan ha missat Björn Frantzéns flaggskepp, Brasserie Astoria på Nybrogatan, som sedan starten 2021 lockat både silverrävar och Stureplanskids till bords.

ANNONS
ANNONS

Här i den forna biografen finns alla möjligheter till både barhäng och kulinariska upplevelser och en trappa upp till matsalen av filmiska mått värd både en entré och sorti.

Poäng: 3,78

topplista
Vad kan rimligen gå fel när både schnitzel och bratwurst står på menyn? (Foto: Liebling)

Plats 6 – Liebling

Om du tror dig ha fått nog av både det franska och det italienska köket rekommenderar vi ett besök till Liebling.

En ny favorit på Timmermansgatan som flirtar med rustika klassiker som schnitzel och bratwurst och inte heller drar sig för en regelrätt korvfest på menyn. Vad kan rimligen gå fel?

Poäng: 4,02

topplista
Italienare får Östermalm aldrig nog av, vilket vår topplista också visar på. (Foto: Olli Ristorante/Instagram)

Plats 5 – Olli

För dig som undrade om Östermalm har utrymme för ännu en italienare med en Ingrosso bakom spakarna är svaret ett rungande JA. Såklart vi vill äta italienskt.

Särskilt om det innebär att vi får hänge oss ogenerat åt kalvcarpaccio och krämiga långkok. Att det vänds en och annan skön platta i Oliver ”Olli” Ingrossos lokaler på Jakobsbergsgatan skadar förstås inte heller.

Poäng: 4,06 

topplista
Chez Jolie öppnade sent i höstas men är redan den fjärde högst rankade krogen bland de nya stjärnorna i Stockholm. (Foto: Chez Jolie/Facebook)

Plats 4 – Chez Jolie

Det var faktiskt så sent som i oktober förra året som den franska bistron Chez Jolie på Ingmar Bergmans gata 2 slog upp portarna. Sedan dess har besökarna avlöst varandra ”hemma hos Jolie” och njutit av både ostron och krispiga sniglar.

Och siffrorna talar sitt tydliga språk. En välförtjänt fjärdeplats blir det för fröken Jolie och krögaren Mikael Einarsson. Vilken rivstart!

Poäng: 4,1

topplista
Riche Fenix på Götgatan är en pigg uppföljare till systerkrogen Riche. (Foto: Riche Fenix/Facebook)

Plats 3 – Riche Fenix

Det är aldrig lätt att stå i skuggan av sina duktiga storasyskon. Något som knappast tycks besvära Riche Fenix. En pigg uppföljare till krogpärlan Riche som gladeligen prövar sina vingar på Söders höjder.

Snäppet mer exotisk än systerkrogen, men likväl trygg nog i sig själv att servera korv med bröd, är det en nykomling som kniper tredjeplatsen på vår topplista utan att blinka.

ANNONS
ANNONS

Poäng: 4,12

topplista
Kan vi fresta med en spädgris för två? Då är Le Petit Cochon adressen. (Foto: Le Petit Cochon)

Plats 2 – Le Petit Cochon

Le Petit Cochon är kvarterskrogen vid Norrtull som varken saknar knorr eller sydeuropeiska influenser. Namngiven efter franskans ord för ”liten gris” finns här utrymme för såväl spädgris för två som pluma.

Sammantaget en välkommen uppstickare som erhåller en åtråvärd andraplats och hela 4,34 poäng på den här listan. Heja!

Poäng: 4,34 

topplista
Alla vägar tycks leda till Villa Dagmar på Nybrogatan som just nu rankar högst i alla test. (Foto: Villa Dagmar

Plats 1 – Villa Dagmar

Frukost, lunch, brunch, middag eller cocktail? Alla vägar tycks leda till Villa Dagmar på Nybrogatan.

Här på hotellet med samma namn passar det nämligen lika bra att ta en representationslunch eller cappuccino on the go som att imponera på svärmor över en grillad hälleflundra.

Med både vin- och cocktailbar i lokalerna är sannolikheten dessutom stor att du stannar länge. Det är förstås värt mycket och ger en förstaplats på den här listan. Grattis Dagmar säger vi!

Poäng: 4,36

Vill du läsa mer om krogar, mat och topplistor? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Topplistan: Här hittar du Stockholms bästa pizza [Dagens PS]

Läs även: Topplistan: Stockholms tio bästa klassiska krogar [Dagens PS]