Topplistan: Här hittar du Stockholms bästa pizza

Uppdaterad: 19 okt. 2022Publicerad: 19 okt. 2022
pizza
Utan kärlek, ingen pizza, vilket förenar samtliga pizzabagare på Dagens PS lista. (Bild: Fat Frank´s Pizza & Wine)

Vad gör egentligen en pizza värd att längta efter? Är det de fluffiga kanterna, mozzarellan eller gradantalet i pizzaugnen? Här är kommer svaret och listan över Stockholms tio högst rankade pizzakrogar just nu. 

ANNONS
ANNONS

Med anor från Italiens Neapel och influenser från världens alla hörn är pizza en konstart som ändå sedan 1500-talet gjort ett kulinariskt avtryck.

Det är också en anrättning som aldrig upphör att utvecklas och följaktligen serveras i alla sammanhang, från slott till koja. Av det skälet är preferenserna lika många som det finns pizzerior och pizzan som koncept tycks aldrig bli helt färdiggräddad.

Likväl finns det ändå krögare som tagit denna konstform till en helt ny nivå och därför tillhör Stockholms absoluta pizza-elit. Det ska såklart premieras.

Så här gick testet till

Här kan du ta del av de tio statistiskt mest eftertraktade pizzaställena just nu. I likhet med tidigare krogtester har Dagens PS utifrån ett genomsnitt via befintliga omdömen på Tripadvisor, Google, Krogguiden, Facebook och Thatsup kunnat kora en vinnare.

Samtliga krogar har bedömts utifrån en skala mellan 1 till 5, där 5 motsvarar högsta betyg.

Vi vågar påstå att vinnaren är lika brännhet som pizzaugnen.

pizza Fat Frank´s förser Östermalmsborna med både pizza och vin. (Bild: Fat Frank´s /Instagram)

ANNONS
ANNONS

Plats 10 – Fat Frank´s Pizza & Wine

Fat Frank´s är den lilla kvarterskrogen vid Karlaplan som både kan skaka fram en schysst antipasti och fixa en catering.

Självklart kan denna italienare också knåda pizzor på både röd och vit botten och välja ut passande italienska viner till, vilket förärat Frank och hans vänner en välförtjänt tiondeplats.

Poäng: 3,3

Pizza Du som uppskattar både graffiti och snygg-pizza vill inte missa 1889 Fast Fine Pizza. (Bild: 1889 Fast Fine Pizza)

Plats 9 – 1889 Fast Fine Pizza

En spektakulär pizzaugn, marmor och graffiti väntar dig som besöker 1889 Fast Fine Pizza. Ett säkert kort mitt i smeten som utstrålar både fine och fun dining. Så har de också återkommande prisats för sina kreativa pizzor.

ANNONS

Om detta har att göra med den smakrika tomatsåsen, stenugnen eller gräddningstiden som sällan överskrider två minuter, låter vi vara osagt.

Poäng: 3,34

Pizza Två tunga krögarfamiljer kan knappast ha fel, vilket gör Giretto helrätt. (Giretto/Instagram)

Plats 8 – Giretto

Vad får du om du slår ihop två italienska krögarfamiljer och en varm lokal med familjär touch? Svaret är en avslappnad italienare med hjärtat och det napolitanska handlaget på rätt ställe, vilket gör både Giretto och pizzan till en minnesvärd upplevelse för hela familjen.

Och ja, vi talar förstås om familjerna Catenacci och Campogiani, vilket borgar för ren och skär glädje. Kanske också en tryffelpizza i högform.

ANNONS

Poäng: 3,42

Pizza Chanserna är goda att du hittar både pizza och något gott i glaset på Eataly. (Eataly)

Plats 7 – Eataly

Att döpa en krog till Eataly förpliktigar. Av det skälet känns det rimligt att detta matpalats kan erbjuda både pizza alla pala och focaccia. Här finns också alla chanser att fortsätta kvällen med en aperitif eller två om andan faller på.

När det gått några timmar finns det ingen anledning att skämmas om det slinker ned en pizzasnutt till.

Poäng: 3,48

ANNONS

pizza Om du ännu inte testat löjromspizzan på Brillo är det hög tid att få det gjort. (Bild: Taverna Brillo/Facebook)

Plats 6 – Taverna Brillo

Det är knappast någon slump att Taverna Brillo blivit ett av innerstadens mest välbesökta vattenhål. Här är det väldigt smidigt att slinka förbi på ett glas cava när helgens shopping tagit ut sin rätt.

Att det dessutom står löjromspizza på menyn gör förstås saken än mer angenäm och placerar Brillo på en sjätteplats.

Poäng: 3,68

pizza Vegansk calzone eller Margherita? Båda finns hos Giro. (Bild: Giro/Facebook)

ANNONS

Plats 5 – Giro

För att förstå vad lite lyx och flärd kan göra för din pizza behöver du bege dig till Giro på Sveavägen 46, ett samarbete mellan Nobisgruppen och en av världens äldsta pizzerior Da Michele.

Här varvas sedan 2015 stolt tradition med innovation, vilket resulterar i klassiker som Marinara och Margherita, men också vegansk calzone med valnötskräm och tryffel.

Poäng: 4,12

pizza Hantverksöl och pizza – vad kan rimligen gå fel? (Bild: Omnipollos hatt)

Plats 4 – Omnipollos hatt

På Omnipollos hatt, med krypavstånd från Mosebacke Torg, förenas de bästa av två världar – hantverksöl och pizza. De senare med snäppet mer fantasifull topping än vad du är van vid.

Här finns också god stämning av typen som inte växer på träd, vilket gör Omnipollos hatt till ett vibrerande och levande litet hål i väggen där du med fördel delar en ångande slice med din äkta hälft eller dejt.

Poäng: 4,22

pizza Att inte ha ett koncept kan faktiskt bli ett ett vinnande koncept. Så är åtminstone fallet på 800 grader. (Bild: 800 grader/Facebook)

Plats 3 – 800 grader

Avskalade lokaler, ett okomplicerat anslag och väldigt varma pizzaugnar sammanfattar affärsidén bakom 800 grader. Lägg till det en brinnande kärlek till pizza och du förstår varför detta projekt vuxit så det knakat sedan starten 2016.

ANNONS

Då var konceptet som grundarna själva beskriver det enkelt – det fanns inget. I dag har 800 grader tre filialer och succén är ett faktum. Så även på den här listan där konceptet, ja, nu finns det faktiskt ett, glider in på tredjeplats.

Poäng: 4,24

Pizza En riktigt vacker pizzaugn, ett gott handlag och sann arbetsglädje väntar alla som besöker Meno Male. (Bild: Meno Male/Facebook)

Plats 2 – Meno Male

Det första som står att läsa på Meno Males hemsida är att namnet på krogen syftar till den italienska frasen “gudskelov”. Och nog finns det en pizzagud som  lagt sin varma hand över Meno Male.

Här är gräddas det pizzor på löpande band i vackra pizzaugnar och kön ringlar lång de flesta av dagar.

ANNONS

Här finns råvarorna, passionen och arbetsglädjen som gör en pizza minnesvärd och ett vinnande koncept som fortsätter att sprida sig över innerstaden. Tack gud för det!

Poäng: 4,34

Pizza Nittio sekunder är en magisk siffra som enligt 450 gradi ger perfekta pizzor. Vi tror dem. (Bild: 450 gradi)

Plats 1 – 450 gradi

Det finns, som gänget bakom 450 gradi beskriver det, inga genvägar till den perfekta pizzan. Förmodligen för att det skulle vara svårt att komma undan med något annat än fullkomlig briljans.

Särskilt om målet är att bli bäst. Något som den forne fotbollsspelaren och delägaren Jesper Blomkvist förmodligen vet allt om.

Besöker du 450 gradi vid AGA-bryggan på Lidingö kan du följaktligen förvänta dig en fulländad pizza med höga kanter, som gräddats i en vedeldad ugn på 450 grader under max nittio sekunder. Genvägar är som sagt inget för pizzakungar.

Poäng: 4,54

Vill du läsa mer om krogar, mat och vin? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Topplistan: Stockholms tio bästa klassiska krogar

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.