Topplistan: Stockholms tio bästa klassiska krogar

Uppdaterad: 25 okt. 2022Publicerad: 13 okt. 2022
klassiska krogar
Ren och skär njutning på en tallrik. (Bild: Svenska Brasserier)

Få saker slår ett besök på en klassisk krog där alla dina favoriträtter ryms i menyn och kvaliteten är av högsta klass. Här har vi sammanställt en lista över de tio krogar i Stockholm som är bäst i alla tester och aldrig slutar briljera i genren.  

ANNONS
ANNONS

Vissa krogar har det bara. Den där framgångsfaktorn som tillsammans med gedigen erfarenhet och kärlek till matlagning gör det tryggt och härligt att återvända igen, och igen.

Bäst i alla tester – så gjorde vi

Eftersom Dagens PS älskar klassiska krogar har vi utifrån ett genomsnitt från befintliga omdömen på Tripadvisor, Google, Reco, Facebook och Thatsup kunnat lista de tio statistiskt mest populära klassiska krogarna I Stockholm just nu. Samtliga krogar bedöms utifrån en skala mellan 1 till 5, där 5 motsvarar högsta betyg.

Vad mer kan vi säga än att det är väldigt jämnt i toppen. Håll i hatten!

Klassiska krogar På Operakällaren var det Tore Wretman som satte tonen när det begav sig. (Bild: Operakällaren)

ANNONS
ANNONS

Plats 10: Operakällaren

Operakällaren i Kungsträdgården har genom årens lopp beskrivits som både magnifik och unik. Här satte en av Sveriges första kändiskockar Tore Wretman en gång tonen som fortfarande råder, med fokus på tradition och kvalitet.

Poäng: 3,58

Klassiska krogar På Grodan finns det både Biff Rydberg och Toast Pelle Janzon. (Bild: Grodan)

Plats 9: Grodan

Vi människor är enkla varelser. Du som vet att uppskatta en riktigt vällagad Biff Rydberg eller en Pelle Janzon förstår säkert vad vi menar. Gör du det på Grodan befinner du dig dessutom mitt i händelsernas centrum med Stureplan på krypavstånd.

Poäng: 3,92

ANNONS

Riche är en av tre krogar som kvalar in på åttondeplats. (Bild: Svenska Brasserier)

Klassiska krogar Du som besökt Tranan mer än en gång har troligen ätit både råraka och toast Skagen. (Bild: Tranan/Instagram)

Klassiska krogar Ett stående inslag på Prinsens meny är den ljumna skaldjurssalladen som du inte vill missa. (Bild: Prinsen)

Plats 8: Tranan, Prinsen och Riche

Plats nummer 8 delas av tre riktiga gamla krogrävar som visat var både bardisken och köttbullarna ska stå i decennier.

Du som vuxit upp i Vasastan har sannolikt slagit dig ned vid ett av Tranans bord med bistrorutig duk mer än en gång för att njuta av en frasig råraka med löjrom eller en toast skagen.

ANNONS

Riche är i sin tur Stureplansbrasseriet som serverar svensk mat utan krångel i Tore Wretmans spår och även inbjuder till en fortsättning i de båda barerna.

På Prinsen har några av Sveriges främsta konstnärer och kulturarbetare rumlat runt sedan 1897, vilket också inredningen vittnar om. På menyn stoltserar både husman och nya influenser.

Självklart bör också den ljumna skaldjurssalladen nämnas. Något annat vore ett tjänstefel från vår sida.

Poäng: 4,02

Klassiska krogar På Kvarnen sjuder det av liv och bjuds på både kroppkaka och Wallenbergare. (Bild: TT)

Plats 7: Kvarnen

På kulturrika Kvarnen finns både maten, vimlet och sorlet som gör en klassisk kvarterskrog värd att återvända till. Även här är svensk husman ett vasst ess i rockärmen, även om en och annan överraskning dykt upp på menyn genom åren.

Det gör Kvarnen till en perfekt destination vid Medborgarplatsen för dig som plötsligt tränger en kroppkaka, Wallenbergare eller bara gott sällskap.

Poäng: 4,04

Klassiska krogar På Villa Källhagen tinar du med fördel upp framför brasan och avnjuter en biff minute. (Bild: Villa Källhagen)

Plats 6: Villa Källhagen

En klassisk krog av rang vet precis vad du behöver för att må riktigt bra. På Villa Källhagen skulle man således inte drömma om att plocka bort räksmörgåsen på danskt rågbröd från menyn. Inte heller din Biff minute.

ANNONS

Behöver du dessutom tina upp dig framför brasan efter promenaden på Djurgården kan även det ordnas.

Poäng: 4,06

Klassiska krogar På Pelikan på Södermalm har det svingats bägare i mer än hundra år. (Bild: TT)

Plats 5: Pelikan

På Blekingegatan i hjärtat av Södermalm väntar Pelikan med sin trygga famn och jugendinspirerade lokaler. Här har det svingats bägare i mer än 110 år, vilket utan tvekan dröjer sig kvar i väggarna.

Om suget efter fläsklägg med rotmos eller kalvlever Anglais blir för stort är det hit du går, och även dröjer dig kvar efter maten.

ANNONS

Poäng: 4,1

Klassiska krogar Sturehof är krogen som aldrig sover. (Bild: Svenska Brasserier)

Plats 4: Sturehof

På plats nummer fyra döljer sig inte helt oväntat en av Stureplans absoluta fixstjärnor – Sturehof. Brasseriet som aldrig sover och lockar såväl turister som stammisar till bords.

Här njuter du av havets läckerheter eller en klassisk SOS med de rätta tillbehören eller låter dig överraskas av dagens plat du jour.

Poäng: 4,16

ANNONS

Klassiska krogar Tänk om väggarna på anrika Tennstopet hade kunnat tala? (Bild: Facebook/Tennstopet)

Klassiska krogar På wärdshuset Ulla Winbladh håller man på traditionerna året runt. (Bild: Facebook/Ulla Winbladh)

Plats 3: Tennstopet och Ulla Winbladh

Ännu en delad pallplats blir det när Tennstopet möter upp allas vår Ulla Winbladh strax innan målsnöret och kniper tredjeplatsen.

Många är de som återkommande hoppats på att väggarna på anrika Tennstopet kunde tala. I likhet med våra andra gamla krogvänner är Tennstopet dock lika lojal som ölen skummar, vilket göra att kunderna fortsätter komma i strida strömmar. Kan det vara den flamberade pepparsteken som lockar?

En förflyttning ut på Djurgården för oss till wärdshuset Ulla Winbladh som alltid finns där, vare sig det gäller julbord, Mårten Gås själv eller stekt strömming. Du som håller på traditionerna vet precis vad det betyder.

ANNONS

Poäng: 4,24

Klassiska krogar På Rolfs kök är filosofin enkel, vilket visat sig belöna sig.(Bild: Rolfs Kök)

Plats 2: Rolfs kök

På Rolfs kök råder en enkel filosofi som de facto belönar sig. När krogens grundare Rolf slog upp portarna var målet som namnet skvallrar om att bjuda in gästen i köket och så har det faktiskt fortsatt sedan dess.

I dag är det mästerkockarna Johan Jureskog och Klas Ljungquist som förvaltar framgångsreceptet genom att varva svenska klassiker med gedigen matlagning – utan krusiduller.

Poäng: 4,4

ANNONS

Klassiska krogar Konstnärsbaren på Smålandsgatan 7 i Stockholm är en tvättäkta kulturinstitution och även bäst i alla test. (Bild: Konstnärsbaren)

Plats 1:  Konstnärsbaren, KB

Ganska överlägsen och mäkta populär får vi nog ändå säga att herren på täppan och ettan på vår lista är. Framförallt är Konstnärsbaren på Smålandsgatan 7 i Stockholm en tvättäkta kulturinstitution som i nästan 90 år serverat både kulinariska upplevelser och konst till Stockholmseliten.

Här hittar den traditionsbundne gästen alltid både sill, smörrebröd och råbiff, för att nämna några klassiker.

För dig som vill göra mer än så erbjuder krogen även temakvällar med vin, jazz och konst.

Poäng: 4,8

Vill du läsa mer om krogar, mat och vin? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Världens femtio bästa barer – en av dem finns i Stockholm

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS