Dagens PS Perfect Weekends redaktör Viggo Cavling har intervjuat krögaren Albin Wessman, en av hjärnorna bakom några av Stockholms mest omtalade restauranger. Resultatet är en tredelad artikelserie om Misshumasshu, Adam/Albin och Solen – tre krogar, tre personligheter, tre delar av samma berättelse.
I del 2 handlar det om Solen – en krog mitt i byggkaoset som blev en destination.
Solen – en krog mitt i byggkaoset som blev en destination


Mest läst i kategorin
Läs den 1 här: Misshumasshu – från hål i väggen till japanskt brasseri
Läs del 3 här: Adam/Albin – hjärta, hjärna och husklassiker i en Michelinvärld
“Vi visste att området runtomkring skulle vara under ombyggnad i flera år. Därför bestämde vi oss: Solen måste bli så bra att gästen glömmer allt utanför dörren, det skall vara en egen destination”
Restaurang SOLEN öppnade våren 2023 i en gammal industribyggnad ett stenkast från Globen. Mitt bland stängsel och grävmaskiner dök plötsligt en varm oas upp.
“Vi tog en risk. Men tajmingen var rätt. Slakthusområdet hade det snackats om i över tio år, men inget hade riktigt hänt.”
Läs även: Stockholms hemligaste bar har Sveriges bästa bartender

Globen, konserterna och matcherna
“Det var en ny energi i området. Globen, 3 Arena, Hovet – det började hända grejer igen efter pandemin. Konserter, hockey, evenemang. Många ville ha ett riktigt bra ställe att gå till före eller efter.”
Ett hus som bär staden
“Vi märker det på bokningarna. Gästerna kommer från hela stan. De firar, de testar, de kommer tillbaka.”
“Det är som att Solen bevisade att vi kan tänka stort – och fortfarande leverera på varje tallrik.”
Läs även: 25 konserter och festivaler att se fram emot sommaren 2025

En kvarterskrog i en kranmiljö
“Det blir bättre för varje månad. Men vi visste redan från början att vi inte kunde vänta på omgivningen. Vi behövde bygga en miljö som står på egna ben.”
“Det är kontrasten som gör det. Att ta sig genom ett ruffigt område och kliva in i något varmt och levande – det blir en del av upplevelsen.”
Fakta: Adam & Albin-koncernen

- Grundare: Adam Dahlberg och Albin Wessman
- Huvudkontor: Stockholm (nytt kontor invigs sommaren 2025, ovanför Misshumasshu)
- Omsättning (2024): 146 miljoner kronor
- Vinstmarginal: 11 procent
- Antal restauranger: Fem
- Restauranger: Adam/Albin, Misshumasshu, Solen, Raamen x2
- Antal anställda: Över 120
- Signaturrätter: Dumplings med anka, avokado-goma, tonkatsu-schnitzel
- Senaste utmärkelse: Topp fyra i “Kockarnas Krog” 2025

Namn: Albin Wessman
Titel: VD, ägare numera, arbetat som kock hela mitt vuxna liv
Familj: Fru + 2 barn (8 år+4 år)
Bor: Edsviken
Så tränar jag: Delphi Health Club
Senaste resa: Piemonte, Italien
Nästa resa: Antibes
Min drömresa: Australien (aldrig varit där)
Här shoppar jag alldeles för mycket: Dormy
Favoritramenställe i Stockholm efter era egna: Tengu (bäst i stan)
Favoritkrog i Stockholm efter dina egna: Miyakodori, Bar Nimes, Babette, Bar Agrikultur
Detta vet vi inte om dig: Följer slaviskt Allsvenskan i fotboll och då specifikt IFK Göteborg.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.