Ett nytt avtal skrevs på i natt som piloterna på SAS accepterar vilket innebär att pilotstrejken efter drygt två veckor är slut.

ANNONS

”Efter 15 dagar med strejk har SAS och SAS Scandinavias pilotföreningar avslutat medlingen. Parterna har kommit överens om nya 5,5-åriga kollektivavtal och de flygningar som genomförs av SAS Scandinavia kommer att återupptas i enlighet med ordinarie trafikprogram så snart som möjligt”, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande där SAS vd Anko van der Werff uttrycker lättnad.

”Jag är glad att vi nu har kommit överens med alla fyra pilotföreningarna i SAS Scandinavia och att strejken har avslutats. Äntligen kan vi återuppta ordinarie verksamhet och flyga våra kunder på deras efterlängtade sommarsemestrar. Jag beklagar djupt att så många av våra passagerare har drabbats av den här strejken”.

Pilotföreningen SAS pilot group uppger att man ”säkrat viktiga genombrott”.

Först kom beskedet att parterna var eniga redan vid 21-tiden på måndagskvällen, men detta tillbakavisade SAS kommunikationschef Karin Nyman.

Förhandlingarna fortsatta sedan och under natten kunde ett nytt kollektivavtal undertecknas.

ANNONS
ANNONS

Enligt SAS har flygstoppet inneburit förluster på mellan 100 och 130 miljoner kronor per dag och påverkat uppemot 30 000 passagerare per dygn.

Pilotföreningen uppger att de 450 piloter som sades upp under pandemin nu garanterats återanställning, vilket SAS bekräftar.

Pilotföreningarnas kollektivavtal omfattar även i de nya bolagen SAS connect och SAS link, deklarerar pilotföreningen SAS pilot group.

Förhandlingar mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning har pågått sedan i november förra året men parterna har inte kunnat nå en uppgörelse. Piloternas gamla kollektivavtal löpte ut i slutet på mars.

”Avtalen inkluderar kostnadsbesparingar i linje med de uppsatta målen i SAS FORWARD-planen avseende piloternas villkor och tar SAS ett viktigt steg närmare att nå det övergripande målet i planen om 7,5 miljarder kronor i årliga kostnadsbesparingar”, förklarar SAS och tillägger att ”vissa trafikstörningar” fortsätter de kommande dagarna medan flygtrafiken återupptas till det normala.

Läs mer: Hård kritik mot SAS-piloterna: ”Jättebesvikna” [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: SAS-krasch nära? Ansöker om konkursskydd i USA [Dagens PS]

Läs också: Flyganalytiker: SAS utsikter ”extremt dystra” [Dagens PS]

Läs vidare: SAS vd: Kan bli slutet för flygbolaget [Dagens PS]