Upp till 130 miljoner kronor om dagen – så mycket uppskattar SAS att pilotstrejken kostar det redan svårt stukade flygbolaget.

ANNONS

”Per dagens datum har strejken orsakat över 2 550 inställda flyg, vilket har påverkat över 270 000 passagerare. Hittills uppgår den uppskattade kostnaden av strejken till cirka 100-130 miljoner SEK per dag eller cirka 1,0–1,3 miljarder SEK i ackumulerade kostnader”, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande.

Pilotstrejken bröt ut 4 juli och enligt SAS påverkar konflikten likviditeten i företaget ”väsentligt”.

Bolaget som är i akut behov av en kapitalinjektion för sin fortsatta existens skriver också att pilotstrejken hotar flygbolagets möjligheter att göra den nödvändiga kapitalanskaffningen som behövs för att rekonstruktionen av flygbolaget ska bli framgångsrik på såväl kort som lång sikt.

”Om pilotstrejken fortsätter kan det komma att äventyra Bolagets tillgång till sådan DIP-finansiering. I ett sådant scenario kommer Bolaget att behöva överväga tvångsmässig försäljning av värdefulla strategiska tillgångar och samtidigt kraftigt skala ner omfattningen av SAS verksamhet och flygplansflotta i avsaknad av ett genombrott i förhandlingarna med piloterna. När dessa åtgärder vidtagits kommer det att vara svårt för SAS att återuppbygga storleken och bredden av nuvarande nätverk och tjänster”, skriver SAS som ansökt om konkursskydd i USA, ett så kallat chapter 11-förfarande (se länk under artikel).

Den planerade finansieringen riskerar nu att gå i stöpet, enligt bolaget som även lagt fram sin krisplan SAS-Forward, som inkluderar konvertering av skuld och hybridobligationer på cirka 20 miljarder kronor till aktiekapital.

ANNONS
ANNONS

Företaget har för avsikt att anskaffa minst 9,5 miljarder kronor i nytt eget kapital, vilket till stor del ska användas för att återbetala DIP-finansieringen i samband med en framgångsrikt slutförd chapter 11-process i USA.

Flygbolagets vd och koncernchef, Anko van der Werff, beklagar djupt den pågående pilotstrejken som drabbar kunder med inställda flyg och försenade avgångar.

”Vi måste nå en överenskommelse och avsluta strejken så snart som möjligt”, betonar Anko van der Werff och förklarar att flygbolagets överlevnad ytterst står på spel.

Läs mer här.

Läs mer: Hård kritik mot SAS-piloterna: ”Jättebesvikna” [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: SAS-krasch nära? Ansöker om konkursskydd i USA [Dagens PS]

Läs också: Flyganalytiker: SAS utsikter ”extremt dystra” [Dagens PS]

Läs vidare: SAS vd: Kan bli slutet för flygbolaget [Dagens PS]