SAS vd Anko van der Werff har enligt Di varnat internt för att en hotande strejk kan innebära slutet för flygbolaget.

ANNONS

Exakt hur SAS-chefen formulerat sig framgår inte.

Men SAS krisar rejält och vid sidan av det hotande strejkvarslet har förhandlingarna om nya sparkrav brutit samman.

SAS la fram sitt senaste räddningspaket i februari. Det handlar om besparingar på 7,5 miljarder kronor och för att det ska kunna genomföras måste alla delta, enligt företagsledningen.

I ett pressmeddelande i fredags uppgav SAS att förhandlingarna hittills endast ”gett begränsat resultat och mycket återstår”.

Det hårt pressade flygbolaget vill även att de statliga huvudägarna i Sverige och Danmark omvandlar skulder till kapital.

ANNONS
ANNONS

Familjen Wallenberg håller i pengarna

Fortfarande är det oklart om de danska regeringen köper det. Dessutom måste SAS få loss kapital från privata investerare, skriver Dagens Industri och uppger att trogne ägaren under alla år, familjen Wallenberg, inte tänker skjuta till några pengar i nuläget.

SAS har enligt oberoende källor, skriver Di, för avsikt att även spara omkring 1 miljard på personalen, framför allt genom sänkta löner till och längre arbetstider för piloterna.

SAS tillbakavisar att en besparing på området finns i planen, men tillbakavisar att det rör sig om 1 miljard.

SAS ordförande – ”överlevt strejker förut”

SAS anlitar i dag bemanningsbolag som uppges vidga sprickan till de egna piloterna och några förhandlingar mellan pilotfacket och SAS har enligt Di:s källor inte ägt rum sedan 29 mars.

Om piloterna går ut i strejk kan det vara dödsstöten för SAS har vd Anko van der Werff sagt både internt och i förhandlingar med piloterna, enligt tidningen som även hänvisar till norska affärstidningen Dagens Naeringsliv.

ANNONS
ANNONS

SAS ordförande Carsten Dilling håller inte med om det utan deklarerar att flygbolaget ”överlevt strejker förut”.

Han bedömer också chanserna som goda att sparpaketet lyckas.

Läs även: SAS nye vd prövas hårt – ”blöder pengar” [Dagens PS]