Pandemin blev startskottet för en ny klasskamp i luften. Nu slåss både techbolag och flygjättar om de mest betalningsvilliga och lönsamma passagerarna. Har du inte råd att hänga i privatjet eller första klass, men vill ändå veta mer om det goda livet 10 000 meter upp? Då ska du börja följa svenska YouTubern Nonstop Dan.
Flygkriget om de rika kunderna – SAS vässar affärsklassen, privatjet exploderar


Mest läst i kategorin
Läs även: Viggos topplista för en perfect weekend
När världen stängde ner 2020 stannade flygindustrin – men inte för alla. För de som hade råd att chartra privat fortsatte livet nästan som vanligt. Sedan dess har premiumresandet exploderat. Privatjetmarknaden växer, och nu gör traditionella flygbolag allt för att vinna tillbaka de mest lönsamma kunderna.
Enligt Wall Street Journal bygger bolag som Lufthansa, Emirates och Air France exklusiva terminaler, skapar privata lounger och erbjuder dörr-till-dörr-lösningar för affärsresenärer som vant sig vid högsta möjliga bekvämlighet inom privatjet.
Läs även: Inrikesflygets kräftgång fortsätter – kan gratis Arlanda Express vända

SAS vässar affärsklassen – med SkyTeam i ryggen
SAS är nästa aktör att växla upp. Som en del av inträdet i SkyTeam lanserar bolaget sommaren 2025 en ny affärsklass på Europalinjer. Den innehåller förbättrad mat och dryck, gratis wifi, mer benutrymme och en tydligt avskild premiumkabin – ett stort kliv upp från dagens SAS Plus.
“Många av våra komfort- och kvalitetsmedvetna resenärer förväntar sig en tydligt definierad europeisk affärsklass som överensstämmer med internationella standarder”, säger Paul Verhagen, kommersiell chef på SAS.
“Med återinförandet av European Business Class säkerställer vi att SAS erbjuder en premiumupplevelse i nivå med de bästa europeiska flygbolagen.”
Läs även: Uppdaterad: Experter varnar för SAS favoritflygplats i New York

Privatjet för fler – techbolag driver utvecklingen
Samtidigt ser nya techaktörer sin chans. FlyJetr, rapporterar Travel and Tour World, erbjuder tillgång till över 15 000 privatjet via en digital bokningsplattform. Med AI-baserade rekommendationer och funktionen “Set and Jet” ska det bli lika enkelt att boka ett jetplan som att beställa en taxi.

Ny affärsmodell: privatjet utan ägande
Enligt en guide från BlackJet erbjuder medlemskap, jetkort och delade flyg nya möjligheter att resa privat utan att äga ett eget plan. Flexibilitet, tid och integritet är det nya premium – och målgruppen för privatjet växer.
Air France-KLM satsar dubbelt på lyx
Air France-KLM har samtidigt aviserat att man fördubblar sina investeringar i förstaklassprodukter och premiumlounger. Målet: att behålla kunder som kräver det allra bästa – och är beredda att betala för det.

Miljökritiken växer: “De med privatjet flyger mest, släpper ut mest”
Men alla är inte imponerade. Enligt Transport & Environment släpper en privatjetpassagerare ut upp till 14 gånger mer koldioxid per kilometer än en vanlig flygpassagerare – och upp till 50 gånger mer än tågresenärer.
– Vi ser en liten grupp människor som bidrar oproportionerligt mycket till klimatförändringarna, samtidigt som de belönas med champagne och snabbspår, säger en talesperson för klimatnätverket Stay Grounded.
Branschen lyfter gärna fram satsningar på hållbart flygbränsle (SAF) och nettonollmål – men utbyggnaden går långsamt och är ännu långt från att kompensera för privatflygets växande klimatavtryck.

Fakta: Nonstop Dan – lyxflygets YouTube-ambassadör
- Namn: Daniel Goz (alias Nonstop Dan)
- Nationalitet: Svensk-amerikansk
- Prenumeranter: Över 956 000
- Totala visningar: Över 375 miljoner
- Antal videor: 699
- Innehåll: Självfinansierade och ärliga recensioner av första- och business class-produkter, flygbolagsanalyser och insikter om premiumresor
- Mål: Att visa hur man kan resa i lyxklass med smart användning av poäng och strategier
- Engagemang: Har samarbetat med företag som ChatFlight för att hjälpa resenärer att omvandla sina poäng till faktiska flygresor
- Beräknad månadsinkomst: $18 600 – $55 700
(Källa: vidIQ)
Nonstop Dan har blivit något av en kultfigur i resevärlden. Hans videor visar vad som faktiskt erbjuds bakom gardinen i första klass – från Dom Pérignon till pyjamas i siden. Med sin lågmälda, analytiska stil har han lyckats bygga ett trovärdigt varumärke som både influerar och informerar. Samtidigt är han också en symbol för den nya premiumkulturen där smarta poängstrategier gör lyxresor tillgängliga för fler än de superrika.
Att nästan en miljon människor följer honom vittnar om det växande intresset för lyxigt flyg – inte bara som transport, utan som livsstil.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.