Senaste nytt

annons
annons
Veckans vinfynd – Super Tuscan på topp

Veckans vinfynd – Super Tuscan på topp

Vinerna från firman Ornellaia tillhör en kategori som brukar kallas Super Tuscans. Begreppet uppstod för att beskriva de nya toppviner som från tidigt 1970-tal började dyka upp i Toscana, men som inte uppfyllde vinlagstiftningens regelverk. 

Sedan dess har bestämmelser ändrats och nya benämningar tillkommit. Veckans vinfynd Le Volte dell’Ornellaia 2018 bär exempelvis beteckningen Toscana IGT Rosso.

Ornellaia är baserat i Bolgheri, relativt nära den toscanska medelhavskusten. Här odlar man huvudsakligen ’franska’ druvsorter, och hela vinfilosofin är influerad av de främsta bordeauxvinerna.

Kultvin för 5.000 kr flaskan 

’Förstavinet’ från Ornellaia kostar en bra bit över tusen kronor flaskan, och deras kultförklarade och Merlotbaserade Masseto runt 5.000 kronor. Med Le Volte får vi en yngre och lite lättare variant till ett betydligt lägre pris, men med samma höga kvalitetsambitioner.

Le Volte dell’Ornellaia 2018

Toscana, Italien, Nr 32472, 179:-

ANNONS
ANNONS

Omdöme: Mycket elegant doft av körsbär, smultron, björnbär och örter med en finstämd ekton. God, medelfyllig och ung smak med inslag av mörka körsbär, svarta vinbär, kakao, örter och fat. Mycket välbalanserat med lätt kärvhet och bra syra i en elegant, inte alltför kraftig stil.

Jag har tidigare nämnt chefsvinmakaren Axel Heinz i samband med tips om virtuella vinprovningar, där han testar olika årgångar av Le Volte. Här har han låtit blanda 50% Merlot med cirka hälften var av Sangiovese och Cabernet Sauvignon. Efter den separata vinifieringen av druvsorterna har en del av vinet lagrats på franska ekfat i 10 månader.

Vinner på att luftas

Det här är ett vin som jag fyndstämplar med stor förtjusning. Det är inte speciellt framfusigt, utan vinner på sin nästan tillbakadragna men mycket välgjorda, eleganta och balanserade stil. Jag tycker att vinet vinner på att luftas, det utvecklar mer aromer och komplexitet efter någon halvtimme i karaff eller glas.

Le Volte gifter sig väldigt bra med en mängd olika rätter, förutsatt att man undviker alltför kryddstark mat. En ragu på viltfärs till hemlagad pasta, nyriven parmesanost och en skvätt högklassig olivolja tillsammans med det här vinet transporterar mig raskt till drömmarnas Toscana.

<< Vecka 21 Veckans vinfynd Vecka 23 >>