Senaste nytt

annons

Veckans Vinfynd – om du gillar lite schwung

Veckans Vinfynd – om du gillar lite schwung

För inte så länge sedan var vinerna från Languedoc och Roussillon i allmänhet billiga och enkla bordsviner som dracks lokalt eller exporterades – ofta i bulk. Området har de senaste årtiondena genomgått en metamorfos när det gäller vinernas kvalitet. Kanske den största i hela Frankrike.

ANNONS

Coteaux-du-Languedoc med skruvkork, någon? Många svenska vinkonsumenter kan nog dra sig till minnes flera härtappade varianter av viner från den här södra delen av Frankrike. Eller helst glömma. I vilket fall så är Veckans vinfynd Saint Auriol Chatelaine La Clape 2018 av en helt annan kaliber.

Fyra egna vinslott

Vinfirman Les Domaines Auriol har sitt säte i Lézignan-Corbières i Languedoc. Det ägs och drivs av Claude Vialade, som efter många års arbete inom den sydfranska vinproduktionen bestämde sig för att starta eget 1995. 

Företaget har idag fyra egna vinslott, däribland Château Saint Auriol, men den huvudsakliga inriktningen är upphandling och export av viner från den egna regionen. Många av dessa är ekologiskt certifierade.

Distriktet La Clape i Languedoc blev en egen appellation 2015. Detta är den första kommun-appellationen i Languedoc som gäller för både röda och vita viner.

Saint Auriol Chatelaine La Clape 2018

La Clape, Languedoc-Roussillon, Frankrike, Nr 4500, 119:-, ekologiskt

Omdöme: Fruktig, rik, något eldig doft av björnbär, vinbär, kryddor och ekfat. Kraftig, fruktig smak av mörka bär, rosmarin, timjan, choklad och ek. Rejäla, men avrundade tanniner och bra syra. 

Vinmakaren Thomas Verdeil har använt 60% Syrah, 30% Grenache och 10% Carignan, alla skördades för hand, till det här vinet. Efter vinifieringen lagrades vinet på ekfat i 12 månader.

ANNONS
ANNONS

Bra grillvin

Det här är något för dig som gillar lite schwung i rödvinet, men utan överdrifter och med bra balans. Det är dessutom ekologiskt odlat, vilket bådar gott för kommande årgångar då jordarna inte utarmas.

Vid den här tiden på året känns det som en schablon – men det här är ett bra ’grillvin’. Lammytterfilé som marinerats med vitlök och örter som timjan och rosmarin passar perfekt.

<< Vecka 22 Veckans vinfynd Vecka 24 >>

ANNONS
ANNONS

MOTOR

ANNONS
ANNONS
  • ANNONS Annons-banner
    ANNONS Annons-banner