Senaste nytt

annons

Veckans vinfynd – största fyndet på bolaget?

Veckans vinfynd – största fyndet på bolaget?

Någon som minns Rioja? Trots att Italien sedan länge tagit över tronen som största vinleverantör till Sverige, är Spanien som trea fortfarande populärt. Den goda nyheten är att vinerna numera håller en betydligt högre kvalitet än när den spanska vinboomen först drabbade oss – utan att priserna dragit iväg.

ANNONS

Vinerna från Rioja är ofta generösa i stilen – och var lätta att ta till sig för ovana svenska vinkonsumenter. Den spanska vinvåg som sköljde över oss i slutet av 1980-talet är en viktig anledning till att vi svenskar numera mest spolat kröken, och istället dricker vin som européer i allmänhet.

Fransk påverkan

Veckans vinfynd Marqués de Cáceres Crianza 2016 kommer från det historiska delområdet La Rioja Alta. Många franska vinmakare, främst från Bordeaux, omlokaliserade sig dit efter vinlusens härjningar under slutet av 1800-talet. 

Vinfirman Marqués de Cáceres, med bas i Cenicero, har också en fransk anknytning genom sin grundare Enrique Forner. Han startade verksamheten 1970, med hjälp av Emile Peynaud – berömd vinprofessor från Bordeaux. Idag levererar firman vin till över 120 länder och leds av grundarens dotter Cristina Forner.

Marqués de Cáceres Crianza 2016

Rioja, Spanien, Nr 2734, 89:-

Omdöme: God, elegant doft av körsbär, hallon, dill, kanel och kaffe med toner av vanilj. Välbalanserad, medelfyllig och fruktig smak med angenäm strävhet, fin syra och balanserad fatton. Trevlig avslutning med viss längd.

Druvorna plockas för hand och består av 90% Tempranillo, med en liten andel andra druvsorter. Efter jäsningen lagras vinet på 60% franska och 40% amerikanska ekfat i 12 månader innan buteljering. Vinet lagras sedan minst ett år på flaska.

Största röda fyndet

Det här är ett mycket välgjort och gott vin – helt otroligt bra för pengarna. Jag har besökt Marqués de Cáceres ett antal gånger, och de tillhör definitivt den grupp vinfirmor som satsar på kvalitet i alla led.

ANNONS
ANNONS

Amerikanska Wine Spectator testade nyligen vinet och gav det höga 89 poäng, till priset $20 – vilket motsvarar knappt 200 kronor. Marqués de Cáceres Crianza är kanske det största röda fyndet på Systembolaget just nu!

Vinet passar till väldigt mycket i matväg, utom de allra smakrikaste och kryddstarka rätterna. Lammrack fungerar lika bra som en torskrygg med rödvinssås, eller kanske en baskisk fårost.

<< Vecka 20 Veckans vinfynd Vecka 22 >>

ANNONS
ANNONS

MOTOR

ANNONS
ANNONS
  • ANNONS Annons-banner