Trots att det i vår råder speciella omständigheter, finns det säkert många anledningar att fira. Avtackningar och avslutningar förknippas ofta med något bubblande. Vinerna från Champagne brukar vara svårslagna, men veckans vinfynd är ett bra alternativ.

ANNONS

Veckans vinfynd Cava Blanc de Noirs Reserva Familia Organic 1+1=3 har sitt ursprung i vinområdet Penedès, några mil sydväst från Barcelona. Trots att distriktet hyser många vinproducenter med gott renommé, exempelvis Torres, är det relativt obekant för de flesta. U Mes U Fan Tres (som bytt namn från 1+1=3) heter firman som framställer Cava Blanc de Noirs Reserva Familia Organic 1+1=3. 

Även om det här med vinets namn inte känns direkt solklart, finns det inga tveksamheter vad gäller innehållet. Firmans grundare Josep Antoni Bonell och Josep Piñol var tidiga pionjärer inom ekologisk odling i distriktet. Idag är samtliga viner certifierade som ekologiska och veganvänliga.

Cava Blanc de Noirs 1+1=3 Reserva Familia

Cava, Penedès, Spanien, Nr 7610, 119:-, Ekologisk

Omdöme: Nyanserad, fruktig doft av citrus, äpplen, lätt brödighet. God, torr, ren och fruktig smak med inslag av äpplen, grapefrukt, rostat bröd och mandel. God avslutning med bra syra.

Vinet är gjort av den blå druvsorten Pinot Noir, som plockas för hand. Beteckningen Blanc de Noirs brukar användas när vita viner görs på blå druvor. Efter pressningen avlägsnas skalen, och bidrar därmed inte med sina färgämnen. Vinet görs, som all Cava, med den traditionella ’champagnemetoden’. Det innebär en andra jäsning på butelj. Vinet har legat minst 36 månader på sin jästfällning innan degorgering.

Bra till mat

Det här är ett riktigt bra mousserande vin av hög kvalitet som imponerar. Dessutom helt torrt utan att kännas snipigt. Sockerhalten är låga 2 g/l, vilket innebär att inget extra socker (druvmust) är tillsatt. Visserligen saknas kanske en del komplexitet jämfört med liknande viner från Champagne, men priset är också en tredjedel. Ett riktigt fynd!

ANNONS
ANNONS

Ett extra plus är att vinet fungerar bra med många maträtter. Det kan matcha det mesta från en toast Skagen till en vårkyckling med primörer.

<< Vecka 19 Veckans vinfynd Vecka 21 >>