Senaste nytt

annons

Veckans vinfynd: lysande budget-Brunello

Veckans vinfynd: lysande budget-Brunello

Brunello di Montalcino brukar med rätta räknas in bland Italiens bästa viner. Det avspeglar sig också på den höga prislappen. Rosso di Montalcino kallas ibland Brunellos lillebror. Ofta något lättare och mer tillgängligt i stilen – och till halva priset.

ANNONS

I grunden görs vinerna på liknande sätt och på samma druvsort. Brunellodruvan är en klon av Sangiovese, som odlas runt staden Montalcino i Toscana. Det som skiljer är kraven på lagring innan vinet får släppas. En Brunello ska lagras 4 år, varav minst två år på ekfat, innan den får säljas. En Rosso di Montalcino behöver inte lagras mer än ett år.

Vardagsvinet hos Greven

En Rosso di Montalcino uppvisar mer ung frukt och mindre strävhet – mer lättdrucket med andra ord. Jag deltog nyligen i en virtuell vinprovning med Greve Francesco Marone Cinzano, vars familj äger vinfirman Col d’Orcia. Han berättade då att till vardags hemma dricker man Rosso di Montalcino, medan Brunello di Montalcino sparas till lite mer speciella tillfällen.

Col d’Orcia tillhör för övrigt de största och mest välrenommerade producenterna av Brunello di Montalcino. Firman bedriver enbart ekologiskt jordbruk på sina 500 hektar stora ägor, och har varit en pionjär inom miljövänlig vinframställning.

Col d’Orcia Rosso di Montalcino 2018

Toscana, Italien, Nr 2576, Pris 149 kr, Ekologiskt

Omdöme: Komplex doft med inslag av körsbär, nejlika, syltade bär, örter och ekfat. Mycket god, varm och fruktig smak av körsbär, salvia, nejlika och ekfat. Balanserat vin med lätt strävhet och bra syra.

Det är bara att kapitulera; ett mycket gott vin i en välgjord och traditionell stil som bjuder på komplexitet och nyanser som brukar återfinnas i betydligt dyrare viner.

ANNONS
ANNONS

Det här är ett vin som gifter sig bra med mat – inte för dominerande, utan komplementerande i ordets rätta bemärkelse. Det mesta från det italienska köket passar tillsammans med vinet. Jag skulle undvika starka kryddor, annars riskerar vinets fina nyanser att gå förlorade.

 

<< Vecka 23 Veckans vinfynd Vecka 25 >>