Senaste nytt

annons

Veckans vinfynd – halva priset jämfört med grannarna

Veckans vinfynd – halva priset jämfört med grannarna

Vinerna från Côtes du Rhône har gått hem hos svenska vinkonsumenter. Det räcker med att kliva in på närmaste Systembolag för en bekräftelse – i princip består nästan halva den franska hyllan av viner från distriktet. Välförtjänt dessutom, vinerna är ofta riktigt bra och flera är mer än prisvärda. 

ANNONS

Veckans vinfynd Château Courac Côtes du Rhône Villages Laudun 2016 kommer från området Laudun i den södra delen av Rhônedalen. Det ligger inte långt från Châteauneuf-du-Pape, men är betydligt mindre känt. Det gör att priserna är under hälften av vad motsvarande flaska skulle kosta i det berömda granndistriktet. I stil liknar vinerna från Côtes du Rhône Villages Laudun dock mer de från välkända och närliggande distrikt som Gigondas och Vacqueyras.

Château Courac är en 2.000 år gammal egendom strax utanför byn Tresques. Sedan 1995 ägs den av makarna Frederic och Josephine Arnaud. Vinstockarna är över 30 år gamla och ligger på relativt hög höjd. Det är en fördel för druvorna då nätterna ger mer svalka än nere i dalgångarna och ger en längre mognadsprocess.

Château Courac 2016

Côtes du Rhône Villages Laudun, Frankrike, Nr 2007, 119:-, beställ här.

Omdöme: Rik, intensiv och varm doft av björnbär, hallon, röda vinbär och en tydlig kryddighet med toner av rosépeppar och örter. Generös, fruktig smak av björnbär, vinbär, kakao, lakrits och peppar. Rejäl, men ändå avrundad strävhet med bra syra. God avslutning med viss längd.

Vinet är gjort av druvsorterna Syrah, Grenache, Mourvedre och Counoise. Vinerna jäser separat i cirka tre veckor med skalmaceration i temperaturkontrollerade cementtankar innan de blandas före buteljering.

Härlig kraft i vinet

Jag är väldigt svag för viner från den här delen av Rhônedalen. Det finns en härlig kraft, samtidigt som de kan vara både komplexa och balanserade. Här har fortfarande viner gjorda på Syrah från Nya Världen ofta en del att lära. Château Courac 2016 ger en vinupplevelse som närmar sig betydligt dyrare viner från kända distrikt som Gigondas för mycket rimliga pengar. Ett fynd, helt enkelt.

ANNONS
ANNONS

I matväg krävs rätter med relativt mycket smak. Samtidigt tycker jag inte att vinet helt kör över smaklökarna. Kycklingspett med vårlök och grönsaker som jag lade på grillen fungerade perfekt. Klassiska köttbitar av nöt eller lamm, smakrika ostar eller en ratatouille med färska örtkryddor är andra alternativ i matväg.

<< Vecka 18 Veckans vinfynd Vecka 20 >>

ANNONS
ANNONS

MOTOR

ANNONS
ANNONS
  • ANNONS Annons-banner