När pandemin blev ett globalt faktum lamslogs restauranger världen över. Två och ett halvt år senare är bristen fortsatt stor på kompetent personal som till exempel köksmästare och kockar i USA, skriver Robb Report.

ANNONS

I takt med att allt fler amerikanska krögare söker med ljus och lykta efter kompetens i restaurangköken krymper antagningarna till kulinariska utbildningar, såväl som antalet eftergymnasiala utbildningar med inriktning på kockyrket.

Mellan 2017 och 2020 har antalet skolor med kulinariska program minskat med så mycket som 20,5 procent.

En bister utveckling i pandemins spår som just nu tycks svår att vända. Detta trots återkommande prognoser från Bureau of Labor Statistics som vittnar om ett brinnande behov av erfarna kockar och köksmästare.

Förlorat sin forna glans

En förklaring till det är att kockskolor i USA är dyra. En annan att kockyrket delvis förlorat sin forna glans. En tredje aspekt är att yngre personer idag även kan tillgodogöra sig yrket via praktiskt arbete, för att sedan arbeta sig uppåt.

Framförallt är livet som kock slitsamt och ofta lågavlönat. I likhet med andra kökstjänster är det också relativt vedertaget att den som tar anställning som kock inte innefattas av förmåner som betald ledighet eller sjukförsäkring.

Att locka fler människor både med och utan erfarenhet till köket kommer av det skälet kräva en förändring inom branschen i stort, skriver Robb Report.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Mörka tider väntar för restaurangbranschen [Dagens PS]

Läs även: Miljonförlust 2021 för världens bästa restaurang [Dagens PS]