Den trestjärniga Michelinrestaurangen Noma i Köpenhamn som i flera år rankats som en av världens bästa finkrogar går för första gången sedan 2017 med förlust, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Det är tuffa tider i krogbranschen. Två år av pandemi, inflation och stigande priser på livsmedel och alkohol skapar kaos i den kulinariska grytan. Det gäller både fun och fine dining, från kvarterskrogen på hörnet till världens flottaste och prisbelönta krogar.

Den senaste i raden av krogar att drabbas är den danska stjärnkrogen Noma i Köpenhamn, som under förra året förlorade pengar för första gången sedan 2017.

Noma, världens bästa restaurang

Noma är för närvarande rankad som nummer 1 på listan över världens femtio bästa restauranger och har tre stjärnor i Guide Michelin. Hit vallfärdar världens foodies och vinkonnässörer för att avnjuta nordiska avsmakningsmenyer om närmare 700 dollar, motsvarande 7000 kronor per kuvert och njuta av gastronomi i världsklass.

Bakom framgångssagan står stjärnkocken René Redzepis som under 2021 fått smaka på en nettoförlust på 240 000 dollar, motsvarande 2,4 miljoner kronor enligt siffror från danska myndigheter. Detta trots ett pandemistöd om närmare 1,5 miljoner dollar, motsvarande 15 miljoner kronor, skriver Bloomberg. 

Säljer fermenterade såser

Noma tycks man dock ta förlusten med ro.

”Under omständigheterna har företagets resultat och ekonomiska utveckling varit tillfredsställande”, skriver krogen i sin ekonomiska rapport för 2021.

Så är det också första gången på fem år som Noma förlorar mark, vilket givetvis kan förklaras med covid-19 och de restriktioner som rådde under förra året. Utmaningar som resulterat i att många krogar utvecklat sina affärsmodeller och funnit nya vägar för att nå sina gäster.

ANNONS
ANNONS

Så även Noma som framgångsrikt lanserat fermenterade såser på sajten Noma Projects. Ett kvitto på att stjärnkrogen trots nedslående siffror har en förmåga att komma på fötter igen och goda chanser att behålla sin position i krogtoppen.

Läs även: Topplistan: Bästa sjökrogarna i Stockholms skärgård [Dagens PS]

Läs även: Guide till Stockholms hetaste takbarer [Dagens PS]