Efter pandemin vill många gå ut och äta igen och restaurangernas omsättning ligger på rekordnivåer. Men än så länge är faran inte över för restaurangbranschen, skriver SvD.

ANNONS

Restaurangerna har fått ett rejält uppsving sedan restriktionerna togs bort i februari. Om man jämför med samma period 2019, innan pandemin, har omsättningen i år ökat med 8 procent. Detta enligt branschorganisationen Visita.

Men trots de positiva siffrorna behöver restaurangerna fortfarande kämpa. På grund av inflationen har kostnaderna för inköpen stigit kraftigt – i maj var restaurangernas inköpspriser så mycket som 22,9 procent högre, jämfört med maj förra året.

Flera orosmoln

“Det finns en viss benägenhet i hur mycket av det man kan ta ut mot kund. Många har höjt sina priser, men inte i så stor utsträckning att man täcker kostnaderna”, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Restaurangerna påverkas dessutom av de stigande gödselpriserna och bränslepriserna. Branschen lider också av att många restauranger har skatteanstånd att betala tillbaka, nu efter pandemin.

Ett ytterligare problem är risken att arbetsgivaravgiften för unga kommer höjas igen nästa år. 

”Pandemin har gjort djupa sår”

Siljhammar tror att sommaren kommer att gå bra för restaurangbranschen, men att problemen kan bli för övermäktiga när hösten börjar närma sig. Restaurangpriserna kommer förmodligen att stiga successivt under den kommande tiden.

ANNONS
ANNONS

“Pandemin har gjort djupa sår. Nu finns det en stor oro för framtiden”, säger han.

Läs mer: Tio Stockholmskrogar förlorar alkoholtillstånd