Isolerad, belägrad och under attack. Så beskrivs EU:s gröna kommissionär Teresa Ribera. Så beskrivs även den politik hon vill driva.
Tung motvind för EU:s gröna kommissionär


Mest läst i kategorin
EU-kommissionären Teresa Ribera för en hård kamp för att säkra EU:s gröna linje. Hon gör det mot politiska motståndare som förnekar klimatproblemen, hon gör det mot ledare som väljer att blunda för att casha in kortsiktiga vinster och hon gör det mot företag och ekonomier som är oroliga över hur den gröna omställningen ska ske, noterar Politico i ett porträtt av Ribera.
Som läsare av reportaget är det lätt att tänka på vad Jean-Claude Juncker, då Luxemburgs premiärminister, en gång sade om politikernas dilemma;
”Vi vet alla vad vi måste göra. Vi vet bara inte hur vi ska bli omvalda efteråt”.
Helmut Schmidt uttryckte saken mer direkt under sin tid som tysk förbundskansler;
”Har man visioner ska man söka läkare”, sade Schmidt.
Mitt i extremvärmen: EU:s nya tuffa klimatmål. Dagens PS
Krävs men sker inte
Det är ungefär den verklighet Ribera befinner sig i. Alla, åtminstone alla utan skygglappar, vet att en rad genomgripande reformer måste till för planetens framtid.
Väldigt få är beredda att genomföra dem eftersom det kostar på kort sikt och kan vända väljare emot dem i nästa val.
Den här veckan har Teresa Ribera varit i fokus i Bryssel, när EU-kommissionen lagt fram sina reviderade miljömål, som innehåller en minskning av utsläppen med 90 procent jämfört med 1990 till år 2040, men som kompromissar på en annan punkt.
EU:s medlemsländer kommer längre fram att få tillgodoräkna sig miljö- och klimatinsatser man gör utanför EU:s geografiska område.

”Svaret från Europa tydligt”
”För alla er som utmanar vetenskapen, döljer problemen, ber om att skjuta upp, tror att världen kommer att förbli som den är och att marknaden kommer att lösa allt…är svaret från Europa mycket tydligt”, sade Teresa Ribera vid en presskonferens onsdagen.
Både allierade och kritiker beskriver Ribera som isolerad och utan politiskt allierade och hävdar att hon attackeras både inom EU-kommissionen och utifrån.
Samtidigt konstaterar de att hon drivit igenom ett antal beslut och vunnit ”en rad tysta segrar”.
I augusti 2024 nominerade Spaniens premiärminister Pedro Sánchez Ribera som EU-kommissionär och pekade bland annat på hennes erfarenhet som FN-klimatförhandlare.
Sánchez hyllade Riberas ”politiska erfarenhet” och ”omfattande kunskap” inom klimat, energi och miljö, vilket han påpekade gett henne ”stor prestige internationellt och nationellt”.
“Feghet”: EU tvekar om klimatmål – mitt under dödlig värmebölja. Dagens PS
Viktigt: Kan skapa enighet
Ribera har dessutom förmåga att skapa ”konsensus och överenskommelser i komplexa internationella förhandlingar”, förklarade den spanske premiärministern.
Det är naturligtvis en egenskap Ursula von der Leyen och EU-kommissionen behöver.
Under de föregående fem åren har miljö och klimat varit centrala för EU, under den nya femårsperioden ifrågasätts policyn samtidigt som EU ska utkämpa ett handelskrig mot USA och ta ansvar för Europas säkerhet när det stora landet i väst sviker.
EU-valet 2024 lyfte fram högerextrema partier, tillika i hög grad partier som förnekar klimathoten. Det gör Teresa Riberas uppdrag än mer centralt för EU-kommissionen i von der Leyens ögon.
Det gör det, naturligtvis, samtidigt mer utsatt och ensamt.
Värmen hotar EU:s tillväxt – då vill unionen köpa sig fri. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.