Dagens PS

Trumps rådgivare: "Skicka checkar för allt bra vi gör"

Trumps rådgivare vill se andra länder skicka checkar
Stephen Miran, som leder Trumps ekonomiska rådgivare, i tv-intervju utanför Vita huset. Skicka en check, är hans uppmaning till världens länder. (Foto: Alex Brandon/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 02 maj 2025Publicerad: 02 maj 2025

Trumps topprådgivare, ekonomen Stephen Miran, tycker andra länder kan skicka checkar till USA för allt bra landet gör. Gensvaret blev så där.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Trumps topprådgivare skulle lugna tunga obligationsinvesterare, gick det illa enligt amerikanska media. Nu sägs han själv ta avstånd från planen.

Många investerare är oroliga över den tullpolitik som Donald Trump har tagit till. Trump har tvingats backa på vissa punkter och har ägnat energi åt att lugna marknaden på andra.

Den här gången handlade det om att Stephen Miran skulle lugna obligationsmarknaden, genom ett möte med ledande handlare i Vita huset förra veckan.

Dollarn har fallit i stället

Harvard-ekonomen Stephen Miran leder presidentens råd av ekonomiska rådgivare.

Ekonomen skrev, kort efter Donald Trumps valseger, ett memo om att en starkare dollar var nyckeln till att få andra nationer att bära bördan av skattehöjningar på import.

Det som hänt i år hittills är att dollarn har fallit med cirka 8 procent, påpekar Fortune.

Trump-regimen har ett behov av att klara ut saker med bland annat obligationsmarknaden och investerare där ska ha bidragit till att Trump fick dra tillbaka och pausa vissa åtgärder under den senaste månaden.

“Kaos på marknaden om USA drar sig ur”. Dagens PS

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

”Mötet brakade ihop”

Som ordförande för presidentens ekonomiska rådgivare, träffade Stephen Miran cirka 15 representanter från Citadel, Blackrock, PGIM med flera vid ett möte Citigroup inbjudit till, skriver FT.

 Flera deltagare dissade Miran för hans framträdande och konstaterar att hans resonemang om tullar var ”osammanhängande”.

”Miran fick frågor, och det var då mötet brakade ihop”, säger en initierad källa till FT.

”När du möter en publik som kan mycket så märks det ganska snabbt om du är insatt”.

I sitt memo från november betonade Miran att andra nationer i stället för amerikanska konsumenter ”effektivt” skulle fås att ”betala” för tullar, en teori som avfärdas av de flesta ekonomer.

När importen från Kina fördyras, för att ta ett exempel, leder minskad efterfrågan på landets varor till att värdet på yuanen i relation till dollarn minskar.

Trollar med knäna?

Om då nationer som Kina accepterar tullar utan motåtgärder, vilket vi naturligtvis fått se Kina ta till, så kan högre priser som betalas av amerikanska importörer kompenseras av en billigare växelkurs.

ANNONS

På  det sättet äter USA både upp kakan och har den kvar, i Mirans teoretiska värld.

“Amerikanska konsumenters köpkraft påverkas inte, eftersom tullarna och valutarörelserna tar bort varandra”, skrev Miran i sitt memo, “men eftersom exportörernas medborgare blev fattigare som ett resultat av valutaförflyttningen, “betalar” den exporterande nationen för eller bär bördan av skatten, medan det amerikanska finansdepartementet samlar in intäkterna”.

Miran betonade vikten av att förhindra repressalier och upptrappningar med handelspartners.

Ekonomen har även pekat mot ett internationellt avtal för att devalvera dollarn och talat om en ”användaravgift” för utländska innehavare av amerikanska statsobligationer.
Det har kritiker karaktäriserat som något som kan jämföras med att USA inte betalar sina skulder.

”Skicka checkar”

“Om andra nationer vill dra nytta av USA:s geopolitiska och finansiella paraply måste de betala sin beskärda del”, sade Stephen Miran i ett tal hos tankesmedjan Hudson Institute i april.

Det kan länderna göra genom att passivt acceptera tullar, köpa mer av amerikanska exportvaror, investera mer i amerikansk infrastruktur och sluta med ”orättvisa handelsmetoder”.

”Dessutom kan de helt enkelt skriva checker till finansdepartementet som hjälper oss finansiera globala nyttigheter”, tillade Miran.

Svettigt för USA:s unga – 2 av 5 kämpar med ekonomin. Dagens PS

ANNONS

“USA – supermakten som sköt sig i foten”. Realtid

Oro på börsen håller i sig så länge Trump sitter kvar. E55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Börs & Finans

Sparpsykologen om misstagen som kostar dig mest på börsen

02 maj 2025
Edvard Lundkvist om inflation
Spela klippet
Makro

Låg inflation kan vara lugnet före stormen

02 maj 2025
ANNONS
ANNONS