Dagens PS

Så ska Tyskland klara försvarskrisen

Tyskland vill bromsa takten i USA:s uttåg ur Europa
Tysklands försvarsminister Boris Pistorius möter sin amerikanske kollega Pete Hegseth i Pentagon kring hur USA tänker agera i Europa. (Foto: Mark Schiefelbein/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 28 juli 2025Publicerad: 28 juli 2025

Tyskland arbetar intensivt vidare för att se till att USA inte överger Europa alltför abrupt när det gäller amerikanska trupper.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tysklands tysta diplomati har bidragit till att säkra USA:s fortsatta stöd för Ukraina, skriver Politico som konstaterar att den amerikanska vågskålen åtminstone just nu lutar mot Kiev och inte Moskva.

Däremot råder fortfarande mörker när det gäller de långsiktiga säkerhetsbanden mellan Tyskland och USA när det gäller Nato-samarbetet och amerikanska trupper.

Den amerikanska militära närvaron på tysk mark har i decennier varit ryggraden i USA:s globala operationer och samtidigt en pelare i Europas försvar.

Men med den nya regimen i USA har beskeden kommit om att amerikanerna inte blir kvar för alltid och att trupper kommer att omplaceras.

Europa storsatsar på startups inom försvaret – “stort skifte”. Dagens PS

Varit beredd i två år

Tyske försvarsministern Boris Pistorius har varit i Washington för att uppdatera sig.

Efter ett möte med sin amerikanske motsvarighet, Pete Hegseth, klargjorde Pistorius att Tyskland räknat med en förändring av den amerikanska attityden.

”Jag började påpeka för två år sedan att det skulle bli tydligt någon gång att amerikanerna så småningom kommer att göra mindre”, sade Pistorius till reportrar efter mötet.

ANNONS

”För närvarande har vi i Europa kunnat räkna med att de gör mer. Men vi måste inse att de har sina egna intressen, i Indo-Stillahavsområdet, i säkerheten för sjöfartsvägarna och annat.”

Frankrike och Tyskland gasar på tillsammans – smider planer. Dagens PS

”Givakt, manöver, mera klöver”. Pistorius och Hegseth vid Pentagon. Men ska det in mer pengar i leken ska de vara europeiska, menar USA. (Foto: Mark Schiefelbein/ AP-TT)  
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Ingen klarhet på sikt

Men Tyskland har ännu inte fått någon klarhet i hur de amerikanska planerna konkret ser ut och det oroar även Tysklands Nato-kollegor.

USA:s Nato-ambassadör Matthew Whitaker försökte i förra veckan lugna oroliga européer med att säga att han har ”dagliga samtal med våra allierade om den processen”.

“Vi har kommit överens om att det inte ska bli några överraskningar och inga luckor i Europas strategiska ramverk”, tillade Whitaker.

I Pentagon sker just nu en bred omvärdering av var de amerikanska militära styrkorna är utplacerade.

Målet är att flytta amerikanska styrkor i linje med förändrade globala prioriteringar och att minska USA:s kostnader.

ANNONS

Nya hotet: Rysslands flytande kärnkraftverk. Dagens PS

35 000 amerikanska soldater

Tyskland har i särklass fler amerikanska trupper än något annat land i Europa, med cirka 35 000 amerikanska soldater stationerade i landet.

För Tyskland har amerikanskt militärt stöd länge varit en hörnsten i den nationella säkerheten.

En anonym Nato-tjänstemän säger nu till Politico att en neddragning på 30 procent av USA:s styrkor i Europa är möjlig.

För försvarsminister Boris Pistorius handlar det om att se till att utvecklingen sker under organiserade, helst långsamma, former.

”Det handlar om att samordna hur vi genomför ett sådant beslut, om och när det kommer, så att inga farliga kapacitetsluckor uppstår om amerikanerna drar tillbaka något vi inte kan ersätta snabbt”, sammanfattade Pistorius läget i Washington.

Trumps ultimatum till Putin: 50 dagar. Dagens PS

Rustar för kriget – Europas hamnar ny frontlinje. Realtid

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS