Dagens PS

Mitt i extremvärmen: EU:s nya tuffa klimatmål

EU föreslår nya tuffa klimatmål
EU-kommissionen föreslår nya tuffa klimatmål med 90 procents minskade utsläpp till år 2040, men oenigheten mellan länderna är stor. (Foto: Wiktor Nummelin/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 02 juli 2025Publicerad: 02 juli 2025

Samtidigt som Europa plågas av extremväder kommer EU med sina nya tuffa klimatmål. Utsläppen ska minska 90 procent till år 2040.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU-kommissionen föreslår att växthusgasutsläppen ska minska med 90 procent till 2040. För första gången öppnar man nu för att delar av arbetet kan ske utanför EU:s gränser.

Kommissionen lade i dag fram ett ändringsförslag till EU:s klimatlag, en ändring som innehåller att utsläppen bör minska med 90 procent jämfört med 1990 års nivå.

Förslaget är en skärpning av den lag som redan säger att EU senast år 2050 inte ska släppa ut mer koldioxid än man kan ta tillvara.

Europa stänger när värmen stiger. Dagens PS

Kontroversiella i många länder

Samtidigt är klimatåtgärderna kontroversiella i många medlemsländer, där man är orolig över de ekonomiska konsekvenserna av den gröna omställningen.

Mot det argumenterar EU-kommissionen med att kostnaderna för medlemsstateter och medborgare blir betydligt högre om man väntar med att göra något.

”85 procent av européerna säger att klimatet är ett av våra största hot, och att det är viktigt att vara beredd på att förutse och bygga en ekonomi och ett samhälle som är motståndskraftigt”, säger EU-kommissionens viceordförande Teresa Ribera refererad av Yle.

Svårkontrollerad brand i spanska provinsen Lleida i extremvärmen. Bränder rapporteras även från bland annat Turkiet. (Foto: Agents Rurals de Catalunya/AP-TT)
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Får räkna in fler åtgärder

För att underlätta för medlemsstaterna att uppnå klimatmålen, kan medlemsstaterna från och med år 2036 även räkna in klimatåtgärder som vidtagits utanför EU.

Det kan handla om investeringar i förnybar energi eller koldioxidlagring i utvecklingsländer.

Förslaget kommer samtidigt som klimatförändringen gör sig påmind i form av värmeböljor, översvämningar och dödsfall relaterade till extremväder.

Samtidigt finns en stark oro över hur klimatomställningen ska påverka hushåll och företag.

Flera medlemsländer har problem med höga energipriser, samtidigt som industrin oroar sig över Europas konkurrenskraft mot andra delar av världen.

Dessutom finns en oro över att de hushåll som har låga inkomster med normal marknadsekonomisk logik ska drabbas hårdast av klimatåtgärderna.

“Feghet”: EU tvekar om klimatmål – mitt under dödlig värmebölja. Dagens PS

Ska ge flexibilitet

ANNONS

Klimatinsatserna utanför EU:s gränser ses som ett sätt att erbjuda flexibilitet och undvika splittring mellan medlemsländerna.

Samtidigt möter det förslaget kritik från miljöorganisationer och forskare, som menar att det kan underminera EU:s trovärdighet som klimatledare.

Förhandlingarna om klimatmålet väntas i vilket fall bli tuffa. Tjeckien, exempelvis, ser målet om 90 procents minskning av utsläppen som realistiskt.

Andra länder menar att energiomställningen för den tunga industrin kan bli en tung börda, inte minst när man samtidigt ska klara konkurrensen med USA och Kina.

Och medan Italien ville ha ett lägre mål, 80-85 procent, kräver Frankrike garantier för energiomställningen i industrin och stöd för kärnkraften, Frankrikes största energikälla.

Extremväder höll 242 miljoner elever borta. Dagens PS

Klimatföretag oroar sig för Trump-effekt: “Kyrkogård”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS