Thailand och Kambodja öppnar för samtal efter att USA:s president Donald Trump hotat med tullar, rapporterar CNN.
Länderna redo att prata – efter hot om tullar


Mest läst i kategorin
USA:s president Donald Trump har tagit en aktiv roll i konflikten mellan Thailand och Kambodja.
Kort därefter meddelade båda länderna att de är beredda att inleda samtal om eldupphör.
Missa inte: Fler köper fritidshus – men priserna sjunker i flera län. Dagens PS
Eldstrider och evakueringar
Konflikten mellan Thailand och Kambodja har de senaste dagarna lett till att över 150 000 civila tvingats lämna sina hem. Enligt officiella källor från båda sidor har fler än ett dussin människor dödats och tiotals skadats sedan striderna inleddes i torsdags. Granater, flygräder och minor har använts i flera gränsområden, något Dagens PS tidigare rapporterat om.
Flera av attackerna har enligt thailändska myndigheter skett nära civila byggnader, däribland bostäder och ett sjukhusområde. Thailand har utlyst militärt undantagstillstånd i åtta distrikt, och UD avråder svenskar från att resa till flera provinser i närheten av gränsen.

Trump: “En ära att ha att göra med båda länderna”
Efter internationella protester och ett begärt krismöte i FN:s säkerhetsråd, har en ny vändning skett. Enligt CNN har Kambodjas premiärminister Hun Manet och Thailands tillförordnade premiärminister Phumtham Wechayachai nu gått med på att mötas för samtal om vapenvila. Donald Trump uppger att han varit i kontakt med båda ledarna och sammanfattar sina insatser i ett inlägg på Truth Social:
“Jag hade precis ett mycket bra samtal med Kambodjas premiärminister och informerade honom om mina diskussioner med Thailand och dess tillförordnade premiärminister. Båda parter vill ha en omedelbar vapenvila och fred. De vill också återgå till förhandlingsbordet med USA, vilket vi anser är olämpligt tills dess att striderna UPPHÖR”.
Han fortsätter:
“De har gått med på att omedelbart mötas och snabbt arbeta fram en vapenvila och, i slutändan, FRED! Det var en ära att ha att göra med båda länderna. De har en lång och anrik historia och kultur. Förhoppningsvis kommer de att komma överens i många år framöver. När allt är klart och freden är nära ser jag fram emot att avsluta våra handelsavtal med båda!”.
Redan tidigare i juli ska Trump ha skickat brev till både Thailand och Kambodja enligt CNN där han hotade med en tull på 36 procent på merparten av deras export till USA, med start den 1 augusti. Enligt tjänstemän lämnade båda länderna betydande erbjudanden till sina amerikanska motparter i hopp om att komma först i kö för ett nytt handelsavtal.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Läs också: Thailand vill undvika medling – öppen för samtal via Malaysia. Dagens PS
FN redo att bistå
Kambodja har i ett uttalande tackat USA:s president och godkänt ett “omedelbart och villkorslöst eldupphör mellan de två väpnade styrkorna”. Thailand, mer avvaktande i tonen, vill enligt sitt utrikesdepartement se “uppriktiga avsikter från den kambodjanska sidan”, men uttrycker också vilja att påbörja ett bilateralt samtal så snart som möjligt.
FN:s generalsekreterare António Guterres har fördömt våldet och, enligt ett uttalande från hans talesperson, erbjudit sin hjälp i alla ansträngningar för en fredlig lösning. Malaysias premiärminister Anwar Ibrahim, ordförande i ASEAN, har tidigare mottagit en begäran från Kambodja om att bistå med eldupphör.
Konflikten gäller ett område där gränsen mellan länderna är otydligt dragen, ett arv från den franska kolonialtiden. Det senaste våldet beskrivs som de mest omfattande striderna mellan länderna på över ett decennium.
Läs även: Tiden flyger förbi med åldern? Forskare har en möjlig förklaring. Dagens PS
Läs även: Äldst i världen – men nästan okänd. Dagens PS

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.