Kapplöpning mot mållinjen. Omdirigerad handel via andra länder. Nu ökar tempot när världen får syna korten i Donald Trumps tullutpressning.
Kapplöpning för att undgå Trumps diktat


Mest läst i kategorin
Onsdag denna vecka, 9 juli, markerar slutet på den vapenvila i sitt handelskrig som Donald Trump låtit meddela.
Nu ska Trump skriva under ”mer än ett dussin” brev som ska skickas till andra länder med varningar för nya tullar.
”Vi kommer att ha 72 mycket hektiska timmar framför oss”, sade finansminister Scott Bessent hos CNN söndag.
Sent söndag kväll kom Donald Trump med ett nytt diktat i form av 10 procents ytterligare tull på länder som ”stöder Brics-ländernas antiamerikanska politik”, något som presidenten inte konkretiserade mer än så.
Storbanken: Världen delas upp i dessa tre block. Dagens PS
Håller toppmöte i Rio
Brics består av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika, Saudiarabien, Egypten, Förenade arabemiraten, Etiopien, Indonesien och Iran.
Länderna har just samlats för ett toppmöte i Rio de Janeiro, skriver Dagens näringsliv.
Scott Bessent signalerade hos CNN att de brev som nu går i väg inte nödvändigtvis är sista ordet utan i högre grad ett sätt att skynda på förhandlingarna.
Samtidigt intygade han att det stora antalet parallella förhandlingar komplicerar den sista fasen.
“Det är mycket köande i slutskedet”, sade Bessent som menade att hotet om att återta de tullar som proklamerades 2 april kan göra att förhandlingarna går snabbare.
Deadline närmar sig – nu bunkras det guld. Dagens PS

Gör ett sista försök
Thailand är ett av de länder som nu gör en sista ansträngning för att undvika USA:s strafftull på 36 procent, nästan tio gånger högre än tidigare.
En förhandlingsgrupp ledd av finansminister Pichai Chunhavajira har varit i USA för en sista förhandlingsrunda.
“Vi har lagt fram ett förslag som är win-win. USA kan öka handeln med oss, och vi kommer att ha möjlighet att förbättra processer och minska byråkratin”, sade Pichai i en intervju med Bloomberg.
Europas och Asiens förhandlare har uttryckt frustration över processen och konstaterar att det är svårt att förstå vad USA verkligen vill uppnå, förutom högre tullar.
”USA har placerat sig i centrum för ett nytt system av transaktionsbaserade avtal. Handelsvillkoren fastställs genom förhandlingar mellan länder, eller genom ensidiga amerikanska åtgärder. Vi befinner oss i en ny era, och alla försöker lista ut vad det innebär”, säger Edward Alden, senior fellow vid Council on Foreign Relations, till Washington Post.
Minskade 43 procent
Värdet av Kinas export till USA minskade med 43 procent i maj, motsvarande 15 miljarder dollar, enligt US Census Bureau.
Samtidigt ökade den totala kinesiska exporten med 4,8 procent. Nedgången i handeln med USA balanserades av ökad export till Sydostasien och EU.
Capital Economics skriver att Kina exporterade för 3,4 miljarder dollar via Vietnam under maj, 30 procent mer än motsvarande månad 2024. Även exporten till Vietnam ökade med liknande tal.
“Detta är ett mycket slående mönster. Vi såg samma sak under det första handelskriget mellan USA och Kina. Det skedde en omedelbar förändring; USA:s import från Kina minskade, medan importen från Vietnam och Mexiko ökade”, kommenterar Mark Williams, chefekonom hos Capital Economics, hos Financial Times.
Nu går tåget för ett splittrat EU – fiasko hotar. Dagens PS
“Vi gick på paus” – därför vågar Fed inte sänka. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.