Sedan i tisdags är reaktorn i gång. Detta trots att man i oktober identifierade flera centimeter stora sprickor i alla fyra av reaktorns pumphjul – som inte lagats.

ANNONS

”Det är självklart extremt olyckligt”, säger elbolaget TVO:s vd Jarmo Tanhua.

Alla fyra av reaktorns pumphjul hade spruckit. Det framgick av en granskning som gjordes på det nya finska kärnkraftverket i oktober, vilket elbolaget skriver om i ett pressmeddelande på sin hemsida.

MER OM EL: Negativt elpris (!) under nyårshelgen [Dagens PS]

”Under testproduktonen utsattes pumparna för abnorma förhållanden. Pumparna har utsatts för högre påfrestning än nödvändigt” skriver elbolaget.

Troligen ett testfel i reaktorn

Man vet fortfarande inte exakt varför de spruckit, men man upptäckte sprickorna efter en generalrepetition av kraftverket och de finska elmyndigheterna tror att det rör sig om skador som uppstod i och med generalrepetitionen.

Kärnkraftverket är en långdragen historia i finsk energipolitik. När det skulle stå klart föröver tio år sedan skulle det bli världens största. Men på grund av förseningar på förseningar har det nu blivit omsprunget av ett kinesiskt kraftverk som är störst. Det är emellertid fortfarande Europas största, och nu är det igång.

ANNONS
ANNONS

Fortsatt trasiga hjul

Detta trots att de spruckna pumphjulen inte är utbytta. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

”För tillfället körs två av pumparna med reservdelar av nuvarande modell, och en har fortfarande sprickor. Reservpumpen har också en sprucken del”, sade Johanna Aho, kommunikationschef, innan jul.

MISSA INTE: Sprickor i turbinerna: Ändå startar kärnkraftverket [Dagens PS]

Under 2022 hoppades många att kraftverket skulle avlasta den nordiska energimarknaden. Kraften från kärnkraftverket, som förkortas OL3, motsvarar 15 procent av hela Finlands energikonsumtion vid full effekt. Det skulle avlasta både Finland, men även Sverige som är den största exportören av el till finska företag och hushåll.

Efter en långtgående genomlysning av pumphjulen, inklusive att man sågade isär ett av dem och gjorde grundliga matematiska efterforskningar, kom elbolaget fram till att man kunde påbörja elproduktion trots att reservdelarna som ska ersätta pumphjulen inte ens är byggda ännu – och tros bli klara först i vår.

1,3 terawattimmar

Under de elva dagar som kraftverket ska provköras över nyår, med start den 27 december, kommer el motsvarande 1,3 terawattimmar (tWh) att produceras.

Tio till tester ska utföras innan den reguljära elproduktionen kan dras igång, planerat till den 8 mars 2023.

ANNONS
ANNONS

Mer robusta pumphjul

”Upprepning av liknande skador kan undvikas genom optimal användning av pumparna samt användning av pumphjul mer robusta mått” skriver elbolaget TVO i ett pressmeddelande i mellandagarna.

Det var länge oklart om elproduktionen alls kunde tas upp under den kalla vintern. Men nu berättar elbolaget att man kommer göra ett uppehåll efter de 11 dagarnas testkörning, för att efter en månad till påbörja ett nytt test.

”Baserat på våra undersökningar kan vi nu gå vidare mot reguljär elproduktion”, säger Jarmo Tanhua.

Läs mer om olyckan i reaktorn:

Negativt elpris (!) under nyårshelgen [Dagens PS]

Sprickor i turbinerna: Ändå startar kärnkraftverket [Dagens PS]

Rekordmånga vill ha kärnkraft [Dagens PS]

Ebba Busch ger svar om elstöd till företag [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Nu blir elen dubbelt så dyr [Dagens PS]

Dieselpriset rekorddyrt [Dagens PS]

Dyr el politikers fel [Dagens PS]

Professorn: ”Kristerssons löften är skitsnack” [Dagens PS]

När ska ministern riva upp ISK-skatten? [Dagens PS]