På natten mellan den 30 och 31 december kostar el inte ens ett öre per kilowattimme (kWh) – några timmar är priset till och med negativt.

ANNONS

Det är mitt i vintern. Ändå innebär nyårsdygnet en av årets billigaste dagar vad gäller el.

Vädergudarna

Rekordbillig el blir vädergudarnas försenade julklapp till elkonsumenterna. Iallafall för stockholmare och de andra elkonsumenterna i elområde 3, som är det befolkningstätaste av de fyra elområdena.

MISSA INTE: Det betalar du i kommunalskatt efter nyår [Dagens PS]

Elen kostar 19 öre…

Snittpriset för el på fredagen innan nyårsafton blir 19 öre på elbörsen. Det är elpriset innan moms och elskatt, samt nätavgifter. Men faktum är att priset faller ytterligare under fredagen.

Det visar siffror hos statliga elbolaget Vattenfall.

Starka vindar och plusgrader

Starka vindar i vindturbinerna, varmare temperaturer och att det finska kärnkraftverket OL3, som är Europas största, satt igång sin elproduktion kan bidra till att elpriset sjunker.

ANNONS
ANNONS

Dyrast på fredagen är timmen mellan 17 och 18, när många kommer hem från jobbet och slår på lamporna. Då kostar elen 34 öre beräknat på spotpriset.

MISSA INTE: Inflationen kostade dig en hel månadslön 2022 [Dagens PS]

Negativt pris på el

Sedan trillar priset nedåt redan vid 10-tiden till, strax under 5 öre per timme. När klockan slår 23 är elpriset nere på en hundradels öre, och från klockan 02 i natt är elpriset faktiskt negativt i ett par timmar.

Hela nyårshelgen ser ut att gå i samma mönster när det gäller elräkningen: Decembers billigaste eldygn får avsluta året.

Läs mer om el och elpriserna:

Elskatten höjs på söndag – med rekordhöga 800 kronor [Dagens PS]

Företag får skjuta på skatten [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Regeringen stoppar elstödet [Dagens PS]

Dieselpriset rekorddyrt [Dagens PS]

Professorn: ”Kristerssons löften är skitsnack” [Dagens PS]

När ska ministern riva upp ISK-skatten? [Dagens PS]