El är dyrare än någonsin. Men EU-kommissionen sätter stopp för regeringens planerade elstöd till företag. Två dagar innan julafton håller energiminister Ebba Busch (KD) pressträff.

ANNONS

”Sverige kan inte gå vidare med det stöd som Svenska kraftnät föreslog,” säger energiminister Ebba Busch (KD).

Klockan 13:20 på torsdagen hölls en pressträff, angående uppdaterade läget för elprisstödet. EU sätter stopp för elstödet till företag i sin nuvarande form. Ansökan måste dras tillbaka och göras om.

”Vi tar mycket allvarligt på det ansträngda läget” började energiministern.

MISSA INTE: Sprickor i turbinen – ändå startar finska kärnkraftverket [Dagens PS]

EU sätter stopp

el elpris elräkning ebba elstöd eu
EU sätter käppar i hjulet för regeringens elstöd till företag. Foto: Claudio Bresciani / TT

Svenska Kraftnät ansökte 27 oktober om att få använda flaskhalsavgifterna för att ersätta hushåll och andra elkunder för att ersätta dem för de höga avgifterna.

Nytt uppdrag

EU sätter käppar i hjulet för elstödet. Därför måste regeringens uppdrag till Svenska Kraftnät göras om, berättade energiministern.

”Deadline är satt till 4 januari”, berättar Ebba Busch. Det innebär att Svenska Kraftnät kommer vara tvungna att jobba över både jul och nyår, sade hon.

ANNONS
ANNONS

Men det betyder inte att det kommer något utbetalat stöd då. När det kan vara aktuellt är väldigt osäkert. På frågor från närvarande journalister om regeringen kan lova att betala ut stödet innan april, kunde Busch inte svara på.

På onsdagen höll energiministern också en pressträff. Men pressträffen innehöll faktiskt inga nyheter för media att rapportera om. Elpriset är fortfarande högt, kärnkraften behöver underhåll, det finns risk för elavbrott om vi inte håller nere elkonsumtionen – och i övrigt inget nytt.

Rekordpriser i vinter

Spotpriset för el på torsdagen är 207 öre per kilowattimme. Det är en fjärdedel av rekordet, men ändå 100 gånger högre än höstens billigaste dag, den 8 november. Då kostade kilowattimmen 2 öre. I vinter kommer troligen rekordet slås igen.

Samtidigt är Sverige på väg in i en lågkonjunktur och regeringen skrev på onsdagen ner BNP-prognosen ytterligare, till minus 0,7 för hela året 2023.

Inget stöd i norr

Tidigare har regeringen meddelat att man ska betala ut ett stödpaket till de företag som ligger i södra Sverige, i elområde 3 och 4, för att kompensera dem för de dyra elpriserna. Det är fortfarande inte klart hur elstödet ska betalas ut, eller när, till företagen.

Privatpersoner kommer få elstödet utbetalat av Försäkringskassan. När är inte säkert.

De företag som betalar för el i norra Sverige, som i elområde 1 och 2, blev utan ersättning. Det var det beskedet som företagen fick i slutet på oktober, när energiminister Ebba Busch (KD) och statsminister Ulf Kristersson (M) höll pressträff.

Inget högkostnadsskydd

På den pressträffen redogjordes också att regeringen inte kommer införa något högkostnadsskydd, som utlovades under valkampanjen av högerpartierna som vann valet.

ANNONS
ANNONS

På onsdagen meddelade Ebba Busch att spelreglerna skulle ändras vad gäller processen med elstödet. Därför har energiministern kallat till pressträff på torsdagen innan jul.

Norr kan få trots allt

På pressträffen meddelade även energiministern att ett extra stöd kommer ges till elintensiva företag. Den idén har nämnts tidigare, men i dag kom en precisering av vad det kan handla om för åtgärder:

Ingen koncern kommer kunna få mer än 2 miljoner euro i stöd,  Stödet kommer betalas ut till elintensiva företag baserat på konsumtionen under oktober, november och december 2022.

Hela landet ska omfattas

Företagen kommer få stöd oavsett om de ligger i norra eller södra Sverige.

Om ett företag är elintensivt eller inte kommer avgöras av om hur stor omsättning företaget har, samt hur mycket el de använder.

Om man använder mer än 0,015 kilowattimmar per omsättningskrona, får man rätt till stödet.

Katten på råttan…

Den nya ansökan till EU-komissionen kommer först formuleras av Svenska Kraftnät, skickas till Energimarknadsinspektionen, och sedan slutligen behöver EU-komissionen godkänna modellen.

Hur lång tid det kan innan processen är godkänd och pengarna kan betalas ut, är oklart. Regeringen gör sitt yttersta för att få ordning på frågan, säger Ebba Busch:

ANNONS
ANNONS

”Det här är otroligt prioriterat. Jag kan inte nog understryka det”, säger hon på presskonferensen.

Läs mer om el och elpris:

Sprickor i turbinen – ändå startar finska kärnkraftverket [Dagens PS]

Nu blir elen dubbelt så dyr [Dagens PS]

Dieselpriset rekorddyrt [Dagens PS]

Dyr el politikers fel [Dagens PS]

Professorn: ”Kristerssons löften är skitsnack” [Dagens PS]

När ska ministern riva upp ISK-skatten? [Dagens PS]