En undersökning som gjorts på uppdrag av energiföretagen har kommit fram till att kärnkraft aldrig varit mer populärt.

ANNONS

Trenden är tydlig, menar Analysgruppen som ägs av Energiföretagen. De har ett intresse av att kärnkraft ska framställas i god dager, och har i flera år låtit Novus göra en opinionsundersökning om svenskarnas syn på kärnkraft, genom att ställa frågor till 1000 respondenter.

Positivt till kärnkraft

59 procent av de tillfrågade kan tänka sig att ”fortsätta använda kärnkraften och vid behov bygga nya reaktorer”. Det är en fördubbling på 5 år. 2017 var det strax under 29 procent. I fjol var siffran 45 procent.

MISSA INTE: Nu ger regeringen besked om företagens elstöd [Dagens PS]

Mattias Lantz är forskare vid Uppsala universitet och ordförande för Analysgruppen. De stigande elpriserna ligger troligen bakom trendbrottet, menar han.

”Elkrisen dominerar över allt annat”, säger Mattias Lantz.

ANNONS
ANNONS

Även antalet kritiker krymper. Nu är det bara åtta procent som vill avveckla kärnkraften med politiska medel. Det är en halvering på 5 år.

”Men det kräver långsiktiga lösningar. Det är ingen som tror att vi bygger kärnkraft på nolltid. Och med tanke på de problem vi haft med flera reaktorer så är det anmärkningsvärt att stödet fortsätter att öka. Men det finns insikt här, att vi har ett problem som behöver lösas, men sen finns det en övertro på att bara kärnkraft skulle lösa allt”, säger Lantz till TT, i en artikel som publicerats av Dagens Industri.

Läs mer om el och kärnkraft:

Ebba Busch ger svar om elstöd till företag [Dagens PS]

Nu blir elen dubbelt så dyr [Dagens PS]

Dieselpriset rekorddyrt [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Dyr el politikers fel [Dagens PS]

Professorn: ”Kristerssons löften är skitsnack” [Dagens PS]

När ska ministern riva upp ISK-skatten? [Dagens PS]