Det blev bara en tumme av vallöftet. I stället för 10 kronor billigare diesel, blir det bara en kronas sänkning de kommande tre åren. 

ANNONS

”Vi är överens om att sänka skatten i vad som blir en krona lägre pris på drivmedel de tre nästkommande åren”, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M). Det rapporterade Svenska Dagbladet på torsdagen.

Dyr reform

Det är en lång väg från valkampanjens stora satsningar på drivmedel. Att sänka priset på bränsle är väldigt dyrt. Även denna sänkning kommer kosta 6,7 miljarder kronor – och riskerar att ätas upp av inflation och räntor, rapporterar tidningen.

Lovade 10 gånger mer i svikna vallöftet

Innan valet lovade Moderaterna en sänkning av skatten på drivmedel med 5 kronor. Kristdemokraterna lovade hela 9 kronor billigare bränsle, medan Sverigedemokraterna gick längst med 10 kronor på diesel och 6,50 på bensinen. Det rapporterar Svenska Dagbladet. Men av det blev det bara en tumme: en enda krona i sänkt bränsleskatt, rapporterade Dagens PS under torsdagen, var det enda som lovades.

Argast på facebook

I Facebookgruppen för ”Sveriges största folkrörelse”, som de kallar sig, får den sittande regeringen sina fiskar varma. Många kommentarer och inlägg kallar skattesänkningen på en krona för ett svek.

”Kör skiten i botten”

”Som vanligt denna regering kan heller inte hålla vad dom lovar före valet. NämNde dom inte flera kronor före valet. I stället nämns futtiga 1 spänn. Denna regering kör också skiten i botten”, skriver en medlem i gruppen.

ANNONS
ANNONS

En annan medlem går ännu längre:

”Lås in dem”

”De politiker som tog beslut om denna indexering borde låsas in för tid och evighet”, skriver hen.

Gruppens grundande är också missnöjd.

Frustrerad på svikna vallöftet

”Ilskan, frustrationen jag känner idag är stor”, skriver Peder Blohm Bokenhielm som ett inlägg i Facebooktråden som kan läsas av de hundratusentals medlemmarna. Han är nyvald i kommunfullmäktige för Moderaterna i sin hemkommun.

”Självklart hoppades jag på mera, med tanke på allt jobb man har lagt ner och det otroliga genomslaget vi har haft. Mitt enda intresse i detta är att skapa en bättre energipolitik för Sverige, en som passar våra förutsättningar och som passar hela landet, inte bara storstäderna som vi har”, skriver han i ett inlägg.

Hela budgeten presenteras först den 8 november.

ANNONS
ANNONS

Läs även:

Regeringen sviker ellöftet – inget högkostnadsskydd [Dagens PS]

Bara en kronas sänkning av bränsleskatten [Dagens PS]

Diesel snart slut i Europa [Dagens PS]