Elpriset ska sänkas med en statlig rabatt. Men systemet sågas. Regeringen straffar de som sköter sig, belönar de som missköter sig och sätter ett dåligt exempel för framtiden. Det säger ekonomiprofessor John Hassler som sågar regeringens elrabatt.

ANNONS

”Det är uppenbart skitsnack”, säger professorn i makroekonomi vid Stockholms Universitet, till Dagens Industri.

Kritisk till elpriset

Han är väldigt kritisk till regeringens budgetförslag som presenterades på torsdagen. Elprisstödet kommer betalas ut till privatpersoner och företag kopplade till elnätet i elområde 3 och 4, Sveriges södra hälft. Reformen kommer kosta 55 miljarder kronor.

”Det innebär att man i någon mening bestraffar de som var samhällsekonomiskt skötsamma och ansvarsfulla förra året genom att dra ned sin konsumtion, och det riskerar att sätta ett dåligt exempel inför framtiden”, säger han till tidningen.

Under hösten minskade hushållen sin elkonsumtion med runt 20 procent. Detta på grund av de höga elpriserna. Det visar hur viktiga ekonomiska incitament priser utgör. Men en så pass bred elrabatt minskar drivkraften, och riskerar att slå sönder strategin som skulle sänka elkonsumtionen inför vintern.

Elpris kan sticka iväg

”Det minskar drivkraften att vara samhällsansvarig – och kanske inte bara i vinter, utan vi får nog räkna med att det ibland blir väldigt höga priser. I den situationen är det viktigt att man har drivkrafter för att minska sin efterfrågan, annars sticker priserna iväg hur långt som helst.”

ANNONS
ANNONS

Regeringen menar att eftersom stödet räknar bakåt, för elkonsumtionen mellan oktober i fjol till september i år, så minskar inte de ekonomiska incitamenten att vara sparsam i vinter.

”Uppenbart skitsnack”

”När man säger att det inte påverkar incitamenten för framtiden så är det uppenbart skitsnack”, säger professorn.

Detta eftersom det troligen kommer innebära fler liknande reformer för de svenska konsumenterna.

Kan leda till höjda räntor

Han menar dessutom att ett stimulanspaket av det här slaget på 50 till 60 miljarder kronor, till miljoner hushåll, kommer tvinga riksbanken att fortsätta höja räntan.

”En kraftfull stimulans är precis vad man inte vill göra i det här läget”, säger professorn.

Räntorna kan helt eller delvis äta upp elprisrabatten i södra Sverige. Och eftersom hushållen i norra halvan Sverige – elområde 1 och 2, inte får någon elrabatt kommer de bara drabbas av högre de räntorna – en ren kostnadssmäll.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om elpriset:

Regeringen backar: Inget pristak på elen [Dagens PS]

Besvikelsen i södra Sverige: Kan inte vara allt [Dagens PS]

Har du rätt till elersättning? Halva Sverige utanför [Dagens PS]