Australiens premiärminister Anthony Albanese får förnyat förtroende efter en tydlig valseger. Resultatet tolkas som en markering mot Donald Trumps globala inflytande.
Australien ratar Trump-politik – valde Labor


Mest läst i kategorin
“Är det början på en global ”anti-Trump-effekt” vi ser? I Kanada, och snart troligen i Australien, föredrar väljarna den kandidat som påminner dem minst om USA-presidenten”, skriver Ingmar Nevéus i Dagens Nyheter.
Han hade inte fel.
Australiens premiärminister Anthony Albanese klev upp på scenen till jubel efter vad som beskrivs som en jordskredsseger.
Hans Laborparti ser ut att få egen majoritet medan den konservative motståndaren Peter Dutton både förlorade valet och sin plats i parlamentet.
“I denna tid av global osäkerhet har australiensarna valt optimism och beslutsamhet”, sa Albanese i sitt segertal.
Valresultatet är inte bara en triumf för Labor. Det är också ett avståndstagande från den konfliktfyllda politik som förknippas med Donald Trump – och som Duttons kampanj gång på gång jämfördes med. Det skriver CNN.

Trump-effekten
Valet har i medierna beskrivits som ett test av hur Donald Trumps politik påverkar världen utanför USA. Albaneses motståndare Peter Dutton, som ledde det konservativa oppositionspartiet Liberalerna, förlorade inte bara valet – han förlorade även sin egen plats i parlamentet efter mer än 20 år.
Duttons politik har ofta jämförts med Trumps och hans parti anklagades under kampanjen för att driva en “Trumpist agenda”. Bland annat uppmärksammades ett uttalande från en av Duttons senatorer som sa att hon ville “make Australia great again”.
Senatorn Jacinta Nampijinpa Price menade att påståendena om att partiet liknade Trump var orättvisa – men erkände samtidigt att de fått fäste.
“Om man kastar tillräckligt mycket smuts så fastnar det”, sa hon när hon fick frågan om Trump-kopplingen skadat partiet.
Senaste nytt
Kritik mot Trumps tullar
En viktig fråga i valrörelsen var hur kandidaterna hanterat relationen till USA. Trump har infört globala tullar, däribland på australiensiska varor, vilket väckt oro i landet. Albanese var tydlig i sin kritik och sa i april att Trumps beslut inte var “the act of a friend”.
Samtidigt har han understrukit att banden till USA består, trots spänningarna. Enligt honom har han haft “varma” samtal med Trump, även om han tidigare kritiserats för att inte ha fått tag i presidenten.
Läs mer: “Inte kompisar längre” – Kina och Australien backar från USA. Dagens PS
En tydlig kontrast mellan kandidaterna
Dutton försökte i slutet av kampanjen ta avstånd från Trump-retoriken. Men hans utspel om att nationella medier var “hat-media” väckte uppmärksamhet – och kan ha skadat honom ytterligare.
Samtidigt passade Albanese på att måla upp sig själv som en röst för sammanhållning. I sitt segertal sa han:
“Oavsett vem du röstade på, var du bor, hur du utövar din tro, vem du älskar, om du tillhör en kultur som har känt och vårdat denna stora kontinent i 65 000 år, eller om du har valt vårt land som ditt hem och berikar vårt samhälle med ditt bidrag – så är vi alla australiensare”.
Det australiska valet går i samma riktning som i Kanada, där Liberalernas Mark Carney nyligen vann en jordskredsseger.
Båda valen visar hur Donald Trumps globala påverkan blivit en fråga långt utanför USA:s gränser.
Läs också: Carney till attack mot Trump efter segern. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.