Googles söktrafik faller, Apples AI försenas och Meta famlar efter en tydlig riktning. Techjättarna utmanas.
Techjättarna utmanas – AI ger dem en "medelålderskris"


Mest läst i kategorin
Silicon Valleys största bolag befinner sig i gungning. AI-satsningar som skulle säkra dominansen på framtidens teknikmarknad har i stället väckt frågor om trovärdighet, riktning och verkligt värde. Flera experter varnar nu för en stundande uppgörelse.
Teknikjättar tappar greppet
Google, Apple, Meta och Tesla, några av världens mest värdefulla teknikbolag, kämpar just nu med att hitta sin roll i AI-eran. I en analys beskriver Wall Street Journal läget som en ”medelålderskris”, där jättarna inte längre leder utvecklingen utan i stället försöker parera den.
Alphabet tappade nyligen över sju procent på börsen efter uppgifter om att Googles söktrafik på Apple-enheter minskat för första gången på 20 år. Samtidigt manade Apples vd Tim Cook till tålamod i en kvartalsrapport: ”Vi behöver mer tid för att slutföra arbetet så att det möter våra höga kvalitetskrav”.
Meta positionerar sig som en framtida aktör inom personliga AI-kompanjoner. Men bolagets strategi har mötts med tveksamhet, även internt. Elon Musk, vd för Tesla, försökte nyligen tona ned oron: ”Vi är inte på dödens rand – inte ens nära”, sa han.
WSJ noterade att uttalandet påminde mer om ett klassiskt Monty Python-citat än ett strategiskt lugnande besked.

Missa inte: USA riskerar konkurs i augusti – finansministern varnar. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Senaste nytt
Bubblan kan spricka
Men det är inte bara teknikjättarna som uttrycker oro. Enligt The Telegraph varnar AI-kritikern och professor emeritus Gary Marcus för att branschen befinner sig i ett slags vägskäl: “Jag tror att uppgörelsens dag kan ha kommit – tecknen finns där. AI når en punkt med avtagande resultat”.
Marcus menar att industrins satsning på stora språkmodeller har slagit i taket. ”Vad det gör bra är imitation,” säger han och kallar dagens AI för BSI – “bred, ytlig intelligens”. Han tillägger: “Det kan BS:a sig genom ett schackparti”.
Han ser en risk i att AI:n lovar mer än den kan leverera, särskilt när det gäller pålitlighet, logik och planering: ”Den nuvarande teknologin är helt enkelt inte så tillförlitlig, de är inte magiska och de är inte pålitliga, vilket verkligen begränsar deras användning”, säger Marcus.
Läs också: Allt fler miljardärer i Sverige – men hon ger bort sin förmögenhet. Dagens PS
Billigare alternativ utmanar
Samtidigt pressas de av billigare konkurrenter. I en analys från Omni skriver Bloomberg-journalisten Parmy Olson att kinesiska DeepSeek byggt en avancerad AI-modell för under sex miljoner dollar med öppen källkod och betydligt lägre driftskostnader.
”Teknikjättarna är helt plötsligt inte garanterade AI-vinnare”, skriver Olson. Dagens Industris Johan Wendel menar att DeepSeeks framgångar har gjort AI billigare och mer tillgängligt, men att det också hotar bolag som Nvidia, vars dyra hårdvara nu kan kringgås.
Oro för användningen
Samhällsdebatten om AI:s påverkan växer också i takt med att tekniken rör sig in i allt fler delar av vardagen. I CNN väcker Googles beslut att lansera sin AI-assistent Gemini för barn under 13 år starka reaktioner. Laurie Segall, teknikjournalist och vd för Mostly Human Media, beskriver läget som: ”Det är vilda västern”.
Samtidigt råder det stor osäkerhet om teknikens riktning och också splittring bland Silicon Valleys aktörer om vilken riktning AI bör ta. AI-systemens tillförlitlighet ifrågasätts, och branschens ledande aktörer står utan en gemensam vision. Den splittringen gör framtiden svårtolkad, men kanske inte helt mörk.
”På lång sikt är jag något optimistisk; jag tror att en mycket bättre AI skulle kunna byggas än den vi har nu,” säger Marcus. ”På kort sikt tror jag att vi redan börjar se en korrigering”.
Läs även: Elcykel eller vanlig cykel – vad är bäst för hälsan? Dagens PS
Läs även: Pensionsexperten: “Sverige befinner sig redan i en pensionskris”. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.