Dagens PS

Sverige rustar för krig i rymden – miljardoffensiv med USA och Nato

Satellituppskjutning från Esrange ,som får en allt mer strategisk betydelse, när även Sverige rustar för krig i rymden.
Esrange i Kiruna får en allt mer strategisk betydelse, när Sverige rustar för krig i rymden. (Foto: Esrange/TT)
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska
Uppdaterad: 26 maj 2025Publicerad: 26 maj 2025

Tekniken når nya milstolpar när Sverige satsar en miljard kronor på att bygga upp sin försvarsförmåga i rymden tillsammans med USA och Nato.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige trappar upp sitt rymdförsvar. Målet är att skydda viktiga satellitsystem, bygga upp egna rymdförmågor och öka sin samverkan med Nato-allierade, framför allt USA.

Det rapporterar Ny Teknik i ett omfattande reportage.

“Vi måste bara lära oss att tillämpa saker på ett svenskt sätt”, säger Johan Nyström, rymdchef på Försvarsmakten, till tidningen.

Rysslands kärnvapen i omloppsbana

Bakgrunden är bland annat att Nato nyligen varnat för att Ryssland överväger att placera kärnvapen i omloppsbana, vilket skulle bryta mot rymdfördraget från 1967.

Att Ryssland menar allvar och har kapacitet att störa, sabotera och hacka västvärldens satellitsystem har redan visat sig i samband med invasionen av Ukraina.

Sverige beslöt därför i oktober 2024 att försvaret skulle tilldelas en miljard, den så kallade “rymdmiljarden”, för att utöka rymdförmågorna, bygga upp infrastrukturen och utveckla rymdbasen Esrange i Kiruna.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025
Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Testar AI-analys i omloppsbana

Sverige skickade i hemlighet upp sin första militära satellit, Gna-3, redan i augusti 2024. Inom kort följer nu fler uppskjutningar.

Utrikesminister Pål Jonsson vid ett Nato-möte 2024.
Utrikesminister Pål Jonsson vid ett Nato-möte. (Foto: Wiktor Nummelin/TT)
ANNONS

“Detta visar på att Sverige är en rymdnation på uppgång och att Sveriges försvarsförmågor moderniseras”, sade försvarsminister Pål Jonsson i ett pressmeddelande.

I juni sänds testplattformen Bifrost upp, som är utvecklad i samarbete med Danmark. Den följs av Heimdall – en observationssatellit i polär bana.

Tanken är att Bifrost ska testa spjutspetsteknik som AI och edge computing i omloppsbana, vilket innebär att data kan bearbetas direkt på satelliten och inte behöver skickas till jorden för analys.

“Det handlar i slutänden om att få upp hastigheten i informationen från satelliterna för att öka användbarheten för förband i strid”, säger Johan Nyström till Ny Teknik.

Läs även: Miljardärernas kamp om rymdturisterna. Dagens PS

Samarbete om rymden med USA:s Space Force

Rymden har alltid varit militariserad, betonar Nyström. Den 20 juni 1944 passerade Nazitysklands V2-raket karmanlinjen och blev det första militära objektet i rymden. Kalla kriget drev sedan på utvecklingen.

“Hade de allierade kunnat skjuta ner den här ballistiska roboten i högbana så hade de gjort det och undvikit mycket lidande i exempelvis London och Paris”, säger han.

Nu växer intresset igen – drivet av geopolitik, snabba tekniksprång och ett ökande intresse från både militära och privata aktörer, som Elon Musks SpaceX.

ANNONS

Dagens PS har tidigare rapporterat om Donald Trumps planerade “Golden Dome” – ett rymdbaserat försvarssystem med vapen i omloppsbana. Om Golden Dome genomförs eller ej må vara osagt, finansieringen är inte fastställd. Men USA publicerade nyligen ett dokument kallat ”Space Warfighting” som ett ramverk för hur landet ska säkerställa sin dominans i rymden, skriver Ny Teknik.

Sverige har ett operativt samarbetsavtal med US Space Force, som omfattar teknikutveckling, datadelning och gemensamma övningar.

Det kan handla om att vara med vid demonstrationer av teknik, gå på seminarier eller delta i övningar i USA. Militär från US Space Force kan även delta i svenska övningar, bekräftar Johan Nyström.

Rymdkrig kan orsaka samhällskollaps

Ett potentiellt rymdkrig skulle få ödesdigra konsekvenser. I en artikel i GP säger Mattias Bengtsson på flygvapnets rymdavdelning att “det skulle orsaka samhällskollaps, om bara ett fåtal satelliter slogs ut”.

Ett skräckscenario skulle vara att Ryssland offrade sina egna satelliter för att slå ut USA:s, och därmed skapade ett så kallat Kessler-syndrom (efter Donald J. Kessler, tidigare forskare på NASA), där ett stort moln av rymdskrot slår ut alla satelliter i omloppsbana.

“Det handlar om navigation, observation och kommunikation. Satelliter styr vår möjlighet att betala i mataffären, att elnätet fungerar och att vi kan koppla upp oss mot internet”, säger Mattias Bengtsson.

Med detta sagt behöver Sverige och andra länder satsa mer på rymdindustrin, vilket nu också görs.

Amerikanska militärsatelliter kan komma att skjutas upp från Esrange i Kiruna.
Amerikanska militärsatelliter kan komma att skjutas upp från Esrange i Kiruna. (Foto: Christine Olsson/TT)

Esrange växlar upp

Den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna, som drivs av Swedish Space Corporation, SSC, får i och med detta en ännu mer strategisk betydelse. General Chance Saltzman, chef för US Space Force, har sagt att amerikanska militärsatelliter i framtiden kan skjutas upp från Esrange.

ANNONS

Det gör anläggningen till kritisk infrastruktur och ett potentiellt militärt mål, enligt Ny Teknik.

Johan Nyström betonar att rymdtjänster i dag står för 15–20 procent av BNP i Västeuropa och Nordamerika och är avgörande för navigation, kommunikation och underrättelsetjänst.

“Våra samhällen och vår ekonomi är beroende av fungerande rymdtjänster”, avslutar han.

Läs även: Utforska rymden och rädda jorden. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS