ITER:s kärnfusionsprojekt har nått en historisk milstolpe. Supermagneten som ska tämja framtidens hetaste energikälla är på plats. Samtidigt ger sig startups in i racet om framtidens oändliga energi.
Kärnfusion når historisk milstolpe – och utmanas av startups


Mest läst i kategorin
Fusionskraften är energikällornas heliga graal. Drömmen om att tämja samma kraft som får solen att lysa genom att pressa ihop atomkärnor i extrema temperaturer och därmed skapa ren, oändlig energi, har lockat forskare sedan 1930-talet. Utan koldioxid. Utan radioaktivt avfall.
ITER i södra Frankrike är världens största och mest ambitiösa internationella kärnfusionsprojekt, men det har också dragits med bakslag och förseningar.
Fyra år efter utsatt tid är den centrala solenoiden, hjärtat i magnetfältet som ska hålla det 150 miljoner grader heta plasmat i schack, äntligen på plats, enligt Reuters.
Monteringen har börjat. Starten för plasmatester är satt till 2033.
“Det är som flaskan runt ett vin. Vinet är viktigare – men du måste ha flaskan”, säger ITER:s generaldirektör Pietro Barabaschi, till Reuters.
Läs även: AI-genombrott stort steg mot fusion. Dagens PS.
En 20-miljarders “poster boy” för kärnfusion
ITER, (International Thermonuclear Experimental Reacto) styrs av ett konsortium med över 30 länder – däribland USA, Kina, Ryssland, EU och Japan. Projektet har sedan starten 2007 blivit en viktig symbol för internationellt vetenskapligt samarbete, i tider av geopolitiska spänningar – och en “poster boy” för fusionskraftens framtid i klimat- och energidiskussioner.

Designad för att bli den första tokamaken, alltså fusionsreaktorn, som producerar mer energi än den förbrukar, ska ITER generera 500 MW fusionskraft med bara 50 MW tillförd energi – något ingen annan anläggning har lyckats med.
Den astronomisk budgeten för projektet uppgår till 20 miljarder euro, den högsta budgeten för ett forskningsprojekt genom tiderna. Och de tekniska ambitionerna är enorma. Men ITER är också tungrott, med långa startsträckor och kraftiga förseningar.
Utmanar med nya tekniker för kärnfusion
Och under tiden har andra aktörer inom kärnfusion tagit stora kliv framåt.
Med rekordlånga plasmatider och nya teknologier utmanar en växande privat sektor de offentliga forskningsprogrammen. Amerikanska spjutspetsföretag som TAE, Helion och Commonwealth Fusion Systems har sedan 2010-talet dragit till sig miljardinvesteringar och säger sig lova fusionskraft inom tio år.
Men Pietro Barabaschi är skeptisk och menar att de underskattar komplexiteten.
“Visst, vi vet att vi kan åstadkomma fusion, frågan är om det blir kostnadseffektivt. Jag tror inte att det kommer att lyckas inom ett eller ens två decennier. Ärligt talat tar det längre tid”, säger han till Reuters.
Frankrike och Kina slår världsrekord
Men kapplöpningen är ett faktum. I både Frankrike och Kina finns uppmärksammade lokala forskningsprojekt som i vissa fall kommit längre än det storskaliga ITER. Nyligen sattes två världsrekord.
I januari 2025 meddelade Kina att deras anläggning EAST hade lyckats hålla en plasma på 108 miljoner grader Celsius i 1 066 sekunder. Det är sex gånger varmare än solens kärna och rekordet visar Kinas ambition att ta på sig ledartröjan inom fusionsteknik, skriver Defense News.
Bara en månad senare, i februari 2025, satte den franska tokamaken WEST ett nytt rekord genom att upprätthålla plasma i 1 337 sekunder, över 22 minuter. En förbättring med 25 procent jämfört med Kinas EAST-anläggning, rapporterar Future Timeline.
Det tyder på att tekniken utvecklas snabbt, även om både EAST och WEST är forskningsplattformar för att testa specifika aspekter av fusion, medan ITER är en fullskalig prototyp för ett framtida kraftverk.
Läs även: Världsrekord och tekniska milstolpar. Kinas väg mot fusionsteknik
Startups ligger i startgroparna
Samtidigt ligger ännu fler privata bolag i startgroparna och media rapporterar om framsteg med alternativa teknologier och aggressiva tidplaner.
Några färska exempel:
- Proxima Fusion i München bygger ett “öppet” fusionskraftverk baserat på stellarator-teknologi, med målet att ha en pilotanläggning i drift redan 2031, enligt Wall Street Journal.
- Focused Energy, ett amerikansk-tyskt företag, har slutit avtal med tyska RWE och delstaten Hessen om att bygga en fusionspilot i Biblis. Driftstart är planerad till 2035, skriver Reuters.
- General Fusion i Kanada uppger att deras reaktor LM26 ska uppnå fusionsförhållanden över 100 miljoner grader Celsius under 2025.
ITER har nått ett tekniskt delmål, men kommersiell fusionskraft ser ut att dröja – även om innovativa startups och nationella satsningar rör sig snabbt. Kapplöpningen om framtidens energi är i full gång, vem vet vem som hinner först till graalen fylld av outsinlig energi.
Fakta: Detta är kärnfusion
- Fusion är den process som får solen och stjärnorna att lysa.
- Två lätta atomkärnor (ofta väteisotoper) slås samman till en tyngre – och frigör enorm energi.
- Till skillnad från kärnklyvning (fission) ger fusion inga växthusgaser och minimalt med radioaktivt avfall.
- Reaktionen kräver extrema temperaturer, ofta över 100 miljoner grader Celsius.
- För att hålla det heta plasmat instängt används kraftiga magnetfält – ofta i en reaktorform som kallas tokamak.
- Ingen anläggning har ännu lyckats generera mer energi än den förbrukar i stabil drift, men flera närmar sig målet.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.