Det finns rubriker som bara ska locka till klick och inte har någon täckning. Det här är inte en sådan. Välkommen till agrivoltaikens värld.
Fåraktig nyhet: Bättre ull med solenergi


Mest läst i kategorin
”Agrivoltaik” är ett ovanligt krångligt sätt att uttrycka att man har solpaneler och odlingar eller bete på samma mark.
”Det kan vara ett effektivt sätt att öka produktionen av hållbar energi utan att inkräkta på jordbruksmark”, konstaterar Vattenfall på sin hemsida.
Nu redovisar norska Inma en australiensisk studie där 1 700 får installerats för bete mellan solpaneler på Wellington Solar Farm i New South Wales i Australien.
Där har LIghtsourcebp ihop med EMM Consulting och Elders Rural Services gjort ett omfattande, treårigt experiment med merinofåren och upptäckt fördelar för får som betar mellan solpaneler. Lovande resultat för både djurskydd och ullkvalitet utlovas.
Solceller har rasat i pris – men är det verkligen lönsamt? Dagens PS
Högkvalitativ ull med solenergi
Fåren, med genetiska rötter i Spanien, är särskilt uppskattade för sin högkvalitativa ull och delades i experimentet in i två grupper, där en betade på vanliga åkrar och den andra fick beta mellan solpanelerna.
Det visade sig då att de får som betade bland solpanelerna inte bara bibehöll sin goda hälsa utan även upplevde flera positiva effekter.
En rent konkret sådan var det faktum att solpanelerna fungerade som skydd mot extremt väder, vilket som man säger ”skapade ett stabilare mikroklimat för djuren”.
Ankkurvan utmanar elnäten – slår mot elpriset. Dagens PS

”Lovande resultat”
Det var kanske inte det viktigaste. Mer väsentligt är att de som betade bland solpaneler visade ökad ulltillväxt och förbättrad fiberstyrka jämfört med kontrollgruppen.
Flera faktorer bidrog till det, enligt dem som lett försöket. Skuggan från solpanelerna ger skydd och förbättrar växtligheten positivt. Den ökade fukthållningen i jorden ger ett mer näringsrikt gräs och därmed tillgång till bättre foder, för fåren.
“De lovande resultaten från denna studie indikerar att vi är på rätt väg, och det är avgörande att arbeta nära bönder för att utöka vår kunskap inom detta område”, säger Brendan Carke, Lightsourcebps chef för miljöplanering för Australien och Nya Zeeland.
Forskarna menar att installationen av solpaneler även kan ha bidragit till färre parasiter i området. Det ger mindre stress för fåren och i sin tur bättre ull. För solparkerna fungerar dessutom fåren som ”underhållspersonal”.
”Win-win-situation” mellan solenergi och får
Detta pekar på vikten av partnerskap mellan energisektorn och jordbruket för att optimera denna symbios.
”Detta representerar en win-win-situation där produktion av förnybar energi och traditionell fåruppfödning inte bara samexisterar, utan faktiskt stärker varandra”, konstaterar Inma.
De europeiska erfarenheter som finns bekräftar de australiensiska rönen. I Frankrike har liknande experiment gjorts.
2024 publicerade Inrae, Frankrikes nationella institut för jordbruksforskning, en studie som utvärderade ett tvåårigt experiment.
”Djurens termiska komfort förbättrades och tillgången på kvalitetsfoder ökade, bland annat”, konstaterade då Inrae-forskaren Véronique Deiss.
Någon däremot?
Underhållskostnaderna för solparker minskar när fåren naturligt håller växtligheten under kontroll. Samtidigt skapar den skyddade betesmarken under solpanelerna en mer motståndskraftig produktionsplattform för fåruppfödare, särskilt inför ökande klimatvariationer och extremväder.
Slutsatsen? Kanske att enbart fårskallar kan ha något emot solparker med betande får?
Ny teknik: De skapar giftfria effektiva solceller. Dagens PS
Avslöjandet som får väst att omvärdera solpaneler från Kina. Realtid
Här bidrar solen mest till elektricitet. E55

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.