Bygget av ny kärnkraft är traditionellt sett dyrt och tar lång tid. Därför blickar många mot ett mindre och snabbare alternativ i form av så kallade SMR-kraftverk.
Nordamerikas första SMR-kraftverk klart inom 5 år


Mest läst i kategorin
Det är Ontario i Kanada som har godkänt bygget av ett nytt kärnkraftverk med mål att leverera ny energi redan 2030.
Det är lockelsen med SMR-alternativet. Lägre kostnader, mindre plats i anspråk och mycket kortare byggtider – vilket ger en marknad som väntas leverera snabb tillväxt.
Grönt ljus för SMR
Myndigheterna i Ontario har öppnat för bygger fyra små modulära reaktorer (SMR) vid Darlington, nära grannlandet USA och den folkrika delstaten New York.

Det blir, enligt bolaget bakom projektet, den första kommersiella SMR-satsningen i Nordamerika. För Ontario blir det också den första nya kärnkraften som byggts på tre årtionden, rapporterar Oilprice.com.
Sammantaget ska de fyra reaktorerna kosta 20 miljarder kanadensiska dollar, där den första står för omkring en tredjedel av kostnaderna. Om 10 år ska samtliga 4 reaktorer leverera.
Ungefär en tredjedel av ett traditionellt kraftverk
Modellen BWRK 300 som man bygger är designad av Hitachi Nuclear Energy. Den har en kapacitet på 300 megawatt och kan försörja runt 300 000 hem med el.
I Darlington finns redan fyra konventionella kärnkraftverk. Dessa ger omkring 935 MW var, som en jämförelse.
Vad är SMR?
SMR står för Small Modular Reactor – små, modulära kärnreaktorer som ses som nästa generations kärnkraft. Levererar vanligtvis under 300 megawatt el (MWe), jämfört med traditionella reaktorer på runt 1 000 MW.
Fördelar:
- Lägre kostnad och snabbare byggtid än konventionella kärnkraftverk
- Modulärt byggda: prefabriceras och transporteras med lastbil eller tåg
- Liten storlek gör dem idealiska för avlägsna platser utan elnät
- Lägre risk för överhettning tack vare mindre värmealstring
- Färre rörliga delar minskar risken för olyckor
Konstruktion:
Allt – bränsle, ångproduktion och elgenerator – är integrerat i ett enda kärl.
Sverige satsar på stort
Regeringen vill snabba på utbyggnaden av ny kärnkraft i Sverige. Nya storskaliga reaktorer ska stå klara till 2035. För att nå dit behövs en leverantör, och just nu återstår två alternativ.
Franska EDF och amerikanska Westinghouse är de enda aktörerna kvar i kampen. Båda trycker på för sina lösningar, och båda har ett bagage av försenade och fördyrade projekt i ryggen.

EDF kommer med statlig tyngd och erfarenhet från hela Europa. Westinghouse spelar på sin svenska närvaro och sin historik i Ringhals.
“EDF föreslår en helt europeisk lösning, skapad av Europa för Europa”, säger EDF:s representant Vakis Ramany till SvD.
Regeringen har lovat att ett första spadtag för ny kärnkraft ska tas före valet 2026. Vattenfall väntas fatta beslut om teknik och leverantör redan före sommaren.
Än så länge är inget klart och bolaget är förtegen om tidplanen.
“Vi har inte uttryckt när det kommer att ske”, säger Vattenfalls presschef Natalie Sial Berkman.
Läs mer: Ny kärnkraft i Sverige – två giganter gör upp om miljardprojektet. Dagens PS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.