Saudiarabien står inför ekonomiska utmaningar när oljepriset sjunker. Det slår inte bara mot statskassan här och nu utan även mot framtidsambitionen att styra om ekonomin till mindre oljeberoende.
Låga oljepriset ger dubbelsmäll för Saudiarabien

Mest läst i kategorin
“Det blir som en dubbel negativ effekt”, kommenterar Edvard Lundkvist redaktionschef på Dagens PS det uppkomna läget för oljelandet.
Läs även: Oljan pressas ner – lägsta priset i år – Dagens PS
Bygger sin statsbudget på oljan
Saudiarabien har byggt sin statsbudget på ett oljepris runt 96 dollar per fat men i år har oljepriset varit i snitt nästan 30 dollar lägre.
Än så länge har dock det stora oljelandet inte reviderat sin budget trots att intäkterna inte strömmat in i den grad som man hoppats på från det svarta guldet.
“Man fortsätter att spendera som om man skulle ha fått in så mycket pengar på oljan som man trodde i teorin”, säger Dagens PS expert och fortsätter; .
“Förr eller senare behöver man antingen gå med ett stort budgetunderskott, alltså öka sin statsskuld, eller så måste man börja dra ner på utgifterna.”
Vill bli mindre oljeberoende
På utgiftssidan finns exempelvis landets ambitiösa investeringar i turism, energi och prestigeprojektet Vision 2030.
Investeringar som görs just för att landets ekonomi i framtiden ska bli mindre oljeberoende.

Saudiarabiens storsatsning på AI – just före Trumps besök
Humain. Så heter företaget som ska göra Saudiarabien till ett centrum för artificiell intelligens i Mellanöstern.
“Saudiarabien är medveten om hur beroende man är av oljan. Därför har man försökt att dra igång flera jättestora investeringar men om man tappar i intäkter till följd av det lägre oljepriset blir det svårt att finansiera de här megaprojekten vilket får konsekvenser för omställningen”, säger Edvard Lundkvist.
“Det lägre oljepriset blir därför en dubbelnegativ effekt för Saudiarabien.”
Oljepriset ned över 13 procent i år
För att motverka den negativa utvecklingen på oljepriset har Saudiarabien försökt öka sin oljeproduktion.
“Tidigare har man försökt pressa upp priset genom att man tillsammans med resten av länderna inom oljealliansen OPEC har dragit ned på produktionen frivilligt”, förklarar Edvard Lundvist.
Osäkerhet kring om de andra OPEC-medlemmarna verkligen har dragit ned sin produktion och det faktum att Saudiarabien nu behöver öka sina oljeintäkter har dock lett fram till att man nu istället vrider på oljekranarna mer.
“Man behöver helt enkelt få i in så mycket pengar som möjligt på oljan här och nu”, säger Dagens PS redaktionschef.
I skrivande stund står oljepriset i 63,8 dollar per fat vilket är en nedgång på drygt 13 procent sedan årsskiftet.
Läs även:
Oljepriset rasar – billigaste oljan på fyra år – Dagens PS

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.