Den gångna veckan har handlat om kunskapsluckor, farliga flyttar och återkrav i miljardklassen.
Pensionen: Utbetalningar ska stoppas och farliga fällor granskas


Mest läst i kategorin
Pensionsveckan har rört svenskarnas låga kunskap om pensionssystemet, flyttar av tjänstepensionen och 1,3 miljarder kronor som betalats ut på fel grunder.
Svenskar saknar koll på viktigaste delen
En ny undersökning från Pensionsmyndigheten visar att sex av tio svenskar har låg eller ingen kunskap om hur pensionssystemet fungerar.
Bland annat nämnde bara 17 procent tjänstepensionen som det som påverkar pensionens storlek mest, detta trots att den i vissa fall utgör nästan halva inkomsten som pensionär.
Ännu fler, 42 procent, vet inte vilka delar pensionen består av.
Dessutom överskattar många betydelsen av det egna sparandet, enligt myndighetens analytiker Ann-Christin Meyerhöffer. Den stora majoriteten får nämligen merparten av pensionen från just tjänstepension och den allmänna pensionen.
Läs vidare: Har du glömt din viktigaste löneförmån? Dagens PS
Senaste nytt
Flyttfällor kan bli dyra – men flytt kan vara rätt
Samtidigt ökar intresset för att flytta sin tjänstepension kraftigt. Under 2024 uppgick flyttarna till över 100 miljarder kronor.
Men bakom siffrorna döljer sig risker. Det varnar Finansinspektionen för i sin senaste konsumentskyddsrapport. Många lockas med erbjudanden om billigare bolån i utbyte mot att flytta pensionen, utan att inse vad flytten faktiskt innebär.
Samtidigt lyfter pensionsekonomen Trifa Chireh att en flytt faktiskt kan vara en bra idé, särskilt för den som har sin pension utspridd hos flera aktörer. Det kan ge bättre överblick, lägre avgifter och bättre villkor – men bara om man jämför noga och vet vad man flyttar ifrån.
“Att flytta sin pension innebär mer än att bara flytta en påse pengar”, säger hon till Dagens PS.
Läs mer här: Experten om farliga pensionsfällan: “En bra idé”. Dagens PS

Myndigheten vill stoppa miljardläckage
Pensionsmyndigheten skärper nu arbetet mot felaktiga utbetalningar. Enligt myndigheten rör det sig om upp till 1,3 miljarder kronor per år som betalas ut på fel grunder.
Generaldirektören Anna Pettersson Westerberg säger att varje krona som investeras i kontrollverksamheten ger drygt åtta kronor tillbaka. Nu vill myndigheten bland annat införa förifyllda uppgifter i stil med skattedeklarationen, något som ska minska risken för misstag.
Samtidigt varnar PRO för att tusentals pensionärer kan drabbas av återkrav på grund av krångliga system.
Läs vidare: Pensionsmyndigheten ska stoppa felaktiga miljardutbetalningar. Dagens PS
Pensionärer delar sina bästa tips
Slutligen har Länsförsäkringar frågat pensionärer vad de ångrar mest – och vad de vill skicka med till yngre generationer.
Svaret? Börja spara i tid, skaffa dig en buffert och lev inom dina tillgångar.
Drygt hälften av pensionärerna säger att de ångrar att de inte började spara tidigare. Nästan lika många understryker vikten av att investera, inte leva över sina tillgångar och att se till att ha marginaler.
Flera lyfter även betydelsen av utbildning, att jobba längre och att kompensera för deltidsarbete under småbarnsåren, särskilt bland kvinnor.
Läs mer: Pensionärer ger sina bästa tips till yngre. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.