Pensionsmyndigheten betalar ut miljardbelopp till pensionärer i form av bostadstillägg, allmän pension och efterlevandepension, som inte har rätt till det. Varje år. Det visar tre av varandra oberoende granskningar.

ANNONS

Totalt uppgår utbetalningarna till 1,3 miljarder kronor per år i orättmätiga pensionsersättningar, varav 757 miljoner kronor är felaktigt bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. Det innebär att var tjugonde krona, 5,77 procent, av de 13,1 miljarder som går till bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd betalas ut felaktigt.

MISSA INTE: Se upp! Då slår Skatteverkets nya skattesmäll till [Dagens PS]

En bråkdel av all pension

Men på totalen blir det inte mycket pengar: Hela pensionssystemets utbetalningar kostar svenskarna 415 miljarder kronor per år. De felaktiga utbetalningarna motsvarar då inte mer än någon fjärdedels procent.

”Många tänker inte på att den som får utbetalningar av bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd är skyldig att anmäla in ändringar i boendeförhållanden eller sin privatekonomi. Det beror på att dessa ändringar påverkar våra beräkningar av förmånerna”, säger Lisa Nordenhäll som är chef för kontrollenheten på Pensionsmyndigheten.

MISSA INTE: Kronofogden tjänade 145 miljoner på kriminellas prylar [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Tre granskningar

Regeringen har beställt tre oberoende rapporter för att granska myndighetens utbetalningar, och det är de som kommit fram till resultatet.

”Nu ska Pensionsmyndigheten arbeta vidare med att analysera orsakerna bakom resultaten samt hur felaktiga utbetalningar kan förebyggas och förhindras”, säger Lisa Nordenhäll.

Fakta: Bostadstillägg

Bostadstillägg är en form av ekonomiskt stöd som kan beviljas av Pensionsmyndigheten till pensionärer som har en låg pension och höga boendekostnader. Bostadstillägg kan ges till både hyresgäster och bostadsrättsinnehavare, och det kan även omfatta kostnader för exempelvis el och uppvärmning.

Mer information om bostadstillägg finns på Pensionsmyndighetens hemsida.

Misstänker du att du fått för mycket utbetalad pension så kan du själv gå in på hemsidan och rapportera detta.

Läs mer om pension:

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Största pensionsfonden rasar hundratals miljarder [Dagens PS]

Skjut på pensionen och tjäna tusenlappar – varje månad [Dagens PS]

Skattefällan: Att gå i pension vid 66 [Dagens PS]

Pensionen räcker inte till trots miljardöverskottet [Dagens PS]