Se upp! Då slår Skatteverkets nya räntesmäll till

Uppdaterad: 26 feb. 2023Publicerad: 26 feb. 2023
skatt skatteverket deklarera
Storbolagen utnyttjar Skatteverket som billig kreditgivare. Foto: Fialotta Bratt

Har du gjort vinst på bostadsaffärer eller aktier? Då riskerar du att åka på Skatteverkets nya skattesmäll om du inte har koll på dessa datum.

I början av mars skickas årets deklaration ut till miljoner digitala brevlådor i landet. Det är bara 70 procent som har en sådan, vilket behövs för att få skatteåterbäringen redan i april.

MISSA INTE: Plötsligt finns den ädla metallen “överallt”

Skatteverkets e-tjänst öppnar

E-tjänsten för att deklarera öppnar den 14 mars och sista datumen för att deklarera infaller den 2 maj. Den som deklarerat utan ändring och i god tid får sin skatteåterbäring den 5-6 april.

Men det finns betydligt större bekymmer på horisonten än att inte få sin skatteåterbäring i tid. Det gäller nämligen de med restskatt på grund av vinst på exempelvis bostadsaffärer eller sålda aktier under fjolåret.

Höjd ränta på kvarskatt en dyr historia

ANNONS
ANNONS

Den som har kvarskatt ska betala denna senast 90 dagar efter att man mottagit sitt slutskattebesked. Datumet kommer finnas med i ditt besked, men kommer som senast infalla den 12 september.

Men vänta inte till sista minuten med att betala. Det kan vara klokt att betala in redan innan deklarationen kommer. Den 1 februari höjde Skatteverket räntan på kvarskatt från 2,5 till 3,75 procent. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

Skulder under 30 000 kronor

Kostnadsräntan drabbar alla som har kvarskatt med skulder över 30 000 kronor omedelbart efter den 14 februari. Men från och med den 3 maj kommer räntan även höjas på de med skulder under 30 000.

ANNONS
ANNONS

Vänta inte på deklarationen – betala nu

Då kan det vara klokare att betala av den skulden kvickt, med en extra skattebetalning.

”Det här berör bland annat den som kommer att få kvarskatt över 30 000 kronor som får ränta redan från den 14 februari. För att undvika det går det att göra en extra inbetalning”, säger Daniel Eriksson, rättslig expert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Hur man betalar extra skatt kan man läsa mer om på Skatteverkets hemsida.

Läs mer om Skatteverket:

Aj aj, Staten höjer skatteräntan från 1 februari

Elstödet till företag dröjer

Skattereglerna för att hyra ut bostad i andrahand

Så ska du spendera din skatteåterbäring

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.