Dagens PS

Pensionen räcker inte – trots överskott på 1300 miljarder

pension sverige pensionärer
Pensionärerna får det tufft i år. Men inte pensionsfonderna. Foto: Jd Mason
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 20 feb. 2023Publicerad: 17 feb. 2023

Köpkraften krymper för de i Sverige som uppbär pension i samtliga av landets kommuner. Men överskottet för pensionsfonderna växer med 100 miljarder kronor till 1300 miljarder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 17 februari börjar Pensionsmyndigheten sitt årliga utskick till Sveriges blivande pensionärer – 8 miljoner brev till de myndiga i befolkningen. Först ut är Norrlands hushåll.

Tråkig läsning

Men det är ingen rolig läsning. Pensionerna håller inte jämna steg med vare sig räntorna eller inflationen, och hushållens köpkraft krymper i hela Sverige utan undantag.

Det framgår från Folksams pressmeddelande i januari.

MISSA INTE: Fick en miljard för mycket i pension

ANNONS

Senaste nytt

Pension räcker inte

Minst var minskningen av köpkraften i Bergs kommun i Jämtland. Störst var tappet i Täby kommun. Men alla fick sig en släng av sleven 2022. Och 2023 ser inte ut att bli mycket bättre, trots att pensionssystemen rekordhöjde ersättningarna den första januari. För de flesta.

Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

ANNONS

Och det kan leda till utbrett missnöje bland pensionärerna i Sverige.

Det börjar mullra…

“Skulle den höga inflationen kvarstå under en längre tid skulle jag inte bli förvånad om det börjar mullra bland pensionärer i Sverige. Det är inte otänkbart att det skulle höjas röster om en skattesänkning på pensionen eller förstärkningar av pensioner och grundskydd som ett sätt att kompensera för den minskade köpkraften”, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam.

Men det hindrar inte pensionssystemet från att dra in jättebelopp.

Det finns nämligen fortfarande ett betydande överskott i inkomstpensionssystemet. Överskottet uppgick till 1 300 miljarder kronor den sista december i fjol.

Dyrare arbetsgivaravgift

Det är en ökning med 100 miljarder kronor jämfört med året innan. Detta tack vare dyrare pensionsavgifter för arbetare samtidigt som sysselsättningsgraden steg under året som gått.

“Inkomstpensionens finansiella styrka ökar trots att AP-fondernas marknadsvärden gick ner under 2022. Anledningen är att arbetsgivaravgiften och den allmänna pensionsavgiften ökade under 2022 eftersom sysselsättningen ökade kraftigt det året”, säger Ole Settergren som är analyschef på Pensionsmyndigheten.

ANNONS

Fakta: Pensionssystemet

Pensionssystemets tillgångar består av nuvärdet av framtida avgifter som kallas avgiftstillgången samt tillgångarna i AP-fond 1 – 4 och 6. Sammanlagt beräknas dessa tillgångar vara 12,95 procent större än pensionsskulden vilket motsvarar ett balanstal på 1,1295 för 2024. Mer information kommer i Pensionsmyndighetens årsredovisning i slutet av februari.

Källa: Pensionsmyndigheten

Läs mer om pension:

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Största pensionsfonden rasar med hundratals miljarder 

Skjut på pensionen – tjäna tusenlappar varje månad 

Skattefälla att gå i pension vid 66

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS