Vänta några månader, om du snart fyller 66 år och går i pensionstankar. Det är tipset från Pensionsmyndighetens expert, på grund av oväntade förändringar i skattetabellen.

ANNONS

Från och med 2023 kan du vara kvar på jobbet till 69 års ålder. De flesta svenskar vill gå i pension vid 65, men det är inte särskilt ekonomiskt gynnsamt.

Har man orken kvar kan det vara klokt att åtminstone till det år man fyller 67 för att ta ut sin pension.

Pensionsåldern höjdes nyligen till 66 från tidigare 65. Det innebär flera oväntade förändringar i bidragssystem och skattetabeller.

MISSA INTE: Deadline idag: För utbetalning av elstöd i februari [Dagens PS]

Planera redan vid 54

Är man äldre än 54 år ska man börja planera för sin pension, tycker Pensionsmyndighetens expert Monica Zetterwall. Det finns gott om hjälpmedel för att räkna ut hur ens ekonomi kommer att se ut på hemsidan minPension, där ålder, lön och andra parametrar kan matas in för att se om hushållsekonomin kommer att gå ihop.

Men det finns flera skäl att vänta med att gå i pension några månader, säger Zetterwall i en artikel på pensionsbloggen:

Högre pension av att vänta

”När du fortsätter jobba fortsätter pengar att betalas in till din allmänna pension, oavsett hur länge du arbetar. Om du väntar med att ta ut pensionen kommer den dessutom att fördelas på färre månader eller år vilket gör att det månadsbelopp som betalas ut i pension blir högre, livet ut”, skriver hon.

ANNONS
ANNONS

Lägre skatt på arbete efter pensionsåldern

Men det är inte det enda skälet. Skatten på arbete sjunker också efter 65 och ytterligare vid 67, vilket gör att man får behålla en ännu större del av kakan.

Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

Men att gå i pension vid 66 eller tidigare är dessutom en skattefälla.

2000 kronor lägre skatt – i månaden

Du betalar nästan dubbelt så hög skatt på din pension innan året som du fyller 67, visar siffror från Pensionsmyndigheten.Skatten sjunker då från ungefär 27 procent till 17 procent av pensionsbeloppet. Det är 10 procent lägre skatt på pensionen, en ganska ordentlig skjuts i hushållskassan.

Detta eftersom man flyttas från kolumn 6 till kolumn 2 i skattetabellen det år man fyller 67. För någon med en beräknad pension på exempelvis 21 000 kronor skulle i kolumn 6 få betala skatt motsvarande 5321 kronor. Men från och med det året man fyller 67 krymper skatten till 3537 kronor – nästan 2000 kronor lägre skatt med andra ord.

Jobba kvar till 69, eller senare

Det finns inget som kräver att man slutar jobba det år man fyller 67 heller. En anställning ger i regel alltid högre lön än pensionen skulle ge.

Sedan årsskiftet får man jobba kvar på sin arbetsplats tills det året man fyller 69 år, om kroppen tillåter. Vissa kollektivavtal kan påverka, men i regel gäller att den som kommer överens med sin arbetsgivare får stanna ännu längre än så. Dessutom är arbetsgivaravgifterna betydligt lägre för de som jobbar efter pensionsåldern.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om pension och skatt:

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Största pensionsfonden rasar med hundratals miljarder [Dagens PS]

Skjut på pensionen – tjäna tusenlappar varje månad [Dagens PS]

Så får du 4 500 kronor mer i månaden i pension [Dagens PS]

Pension riskerar att bli ett rikemansnöje igen [Dagens PS]