Företagare som väljer att jobba efter 65 år får lägre skatt på lön och pension och kan räkna med många sköna tusenlappar extra varje månad.

ANNONS

Enligt en undersökning som Novus utfört på uppdrag av Länsförsäkring tror mer än hälften av företagarna (55 procent) att de tänker fortsätta arbeta efter 65 år.

De som väljer att göra det har mycket att vinna, framgår det.

”Från och med det år man fyller 66 betalar man mindre skatt på lön och pension genom det förhöjda jobbskatteavdraget och de förhöjda grundavdragen samt en lägre arbetsgivaravgift. Dessutom fortsätter man tjäna in till pensionen”, förklarar Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Många sköna tusenlappar blir det extra i lön och pension

Företagare som beslutar sig för att jobba från det år han eller hon fyller 66 år får ut drygt 7 000 kronor mer i månaden efter skatt än företagare som slutar arbeta före 66 års ålder.

Det visar ett räkneexempel.

ANNONS
ANNONS

Lönekostnaden är densamma i exemplet, 45 997 kronor, men arbetsgivaravgiften sjunker drastiskt för den som väljer att jobba längre. I stället för 31,42 procent blir arbetsgivaravgiften betydligt mer blygsamma 10,21 procent.

Det gör att bruttolönen blir högre, 41 736 kronor i stället för 35 000 kronor.

Efter skatt kan företagaren som arbetar några år in på ålderns höst glädja sig åt en nettolön på 34 029 kronor per månad medan den som lägger av att jobba före 66 år får nöja sig med 27 000 kronor i månaden i lön efter skatt.

På ett år har företagare som väljer att jobba längre tjänat ihop 85 000 kronor – skattat och klart.

På tio år blir det 850 000 kronor, inte långt från en miljon alltså.

ANNONS
ANNONS

Nu bör det sägas att vissa jobb är mer ansträngande än andra och att det därför är naturligt att en del kanske inte orkar arbeta efter pensionsåldern.

Den här rapporten visar också att de flesta som tror att de kommer driva företaget vidare efter 65 år är verksamma i konsultbranscher och jobbar med juridik, ekonomi, vetenskap och teknik.

Missa inte: Så får du 4 500 kronor mer i månaden i pension [Dagens PS]