Två av tre mellan 55 och 63 år ångrar att de inte ansträngt sig mer för att höja sin pension – men det är inte för sent att förbättra pensionen. Här är en rad tips som kan sätta guldkant på tillvaron på ålderns höst.

ANNONS

I en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag åt Swedbank uppger två av tre mellan 55 och 63 år att de borde agerat annorlunda för att förbättra sin pension, men det är inte för sent att göra något åt saken även om du börjar närma dig pensionsåldern, förklarar Swedbanks privatekonomiska expert Madelén Falkenhäll.

”Det finns absolut saker att göra för att påverka hur ekonomin blir den dagen man går i pension, även om man är en bit över 50 år. Det handlar dels om att försöka få upp sina inkomster, men framför allt om att anpassa utgifterna”, säger hon i ett pressmeddelande.

Pensionsoron är stor

Enligt rapporten oroar sig mer än hälften av de som är över 55 år för att pensionen ska räcka, och var tredje över 55 år önskar att de hade börjat spara tidigare eller mer till sin pension.

Flera faktorer påverkar ens pension, exempelvis yrkesval, när du böjar arbeta och om du jobbar hel- eller deltid.

Ett eget pensionssparande påverkar naturligtvis också hur mycket pengar du har att leva på som pensionär.

Om du väljer att förlänga arbetslivet med något eller några år kan det inbringa tusenlappar mer i pension, bland annat eftersom skatten är lägre på lön vid arbete efter pensionsåldern.

Logga in på minpension.se

Enligt Swedbank är det få som vet hur hög pension de får, trots att det är enkelt att kolla upp genom att logga in på minpension.se och få en prognos.

”För de som arbetat heltid hos en arbetsgivare som sätter av till tjänstepension bör prognosen se ganska bra ut. Då bör pensionen landa på omkring 70 procent av den lön de har de sista åren i arbete. För de som utöver det har ett sparande är prognosen förmodligen bättre än så”, konstaterar Swedbank.

Om du har utflugna barn är kanske möjligheten att spara mer pengar varje månad. Madelén Falkenhäll på Swedbank förklarar att om 2 000 kronor avsätts per månad till sparande i tio års tid, så går det att ta ut 2 500 kronor i månaden under en tioårsperiod, lämpligtvis som pensionär.

ANNONS
ANNONS

Goda råd behöver inte vara dyra – kolla här!

Om 3 000 kronor sparas varje månad växer summan som du kan ta ut varje månad i omkring tio års tid till 4 000 kronor.

Gör en budget, minska dina utgifter, amortera extra på ditt bolån eller byt till ett billigare boende – och dra ner risken på ditt sparande på börsen när pensionsåldern närmar sig så att inte värdet sjunker på ditt sparkapital, är andra tips för att få mer pengar över till det är dags att gå i pension.

Läs även: Pension i förtid – då går tusenlappar upp i rök [Dagens PS]