Dagens PS

Pension i förtid – då går tusenlappar upp i rök

pension tusenlappar
Mer än hälften av de som är mellan 55 och 60 år planerar att gå i pension före 67 års ålder – och förlorar tusenlappar varje månad. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 dec. 2021Publicerad: 13 dec. 2021

Mer än hälften av de som är mellan 55 och 60 år planerar att gå i pension före 67 års ålder – och förlorar tusenlappar varje månad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Endast 10 procent av de som är mellan 55 och 60 år tänker arbeta till 67 år – som är den nya pensionsåldern från 2026 – och de riskerar därmed att förlora tusenlappar varje månad på att gå i pension i förtid, visar beräkningar.

“Det kan innebära mellan 2 000 och 5 000 kronor mindre i pension varje månad”, enligt Swedbank och Sparbankerna som hänvisar till en egen analys och en Sifo-undersökning.

Den höjda pensionsåldern hänger ihop med att medellivslängden ökar, samtidigt ger det mer i plånboken när det är dags att gå i pension.

70 procent av slutlönen

För den som arbetar till sin pensionsålder blir pensionen omkring 70 procent av slutlönen, förutsatt att jobbet är på heltid och att avsättning skett till tjänstepension under hela arbetslivet.

För vissa yrkesgrupper kan pensionen bli högre än så, medan den som väljer att pensionera sig i förtid får ett rejält avbräck på sin pension.

“För en 60-årig undersköterska, grundskollärare eller byggarbetare minskar pensionen med 2 000-3 000 kronor per månad om hen går i pension vid 65 i stället för vid 67 års ålder. För en tjänsteman i samma ålder kan pensionen bli runt 5 000 kronor lägre per månad om hen går i pension två år före sin pensionsålder”, säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Sparande kan vara en bra kompensation

ANNONS

Över hälften av de över 55 år uppger att det finns sådant som hindrar dem från att jobba längre än till 65 år, som att de inte orkar mentalt eller fysiskt och att tempot på arbetsplatsen är för högt.

“För de som av olika anledningar inte vill eller kan jobba till sin pensionsålder, kan ett alternativ till att sluta arbeta helt vara att försöka jobba deltid de sista åren. Pensionen blir lägre än om man fortsatt att arbeta heltid, men inte lika låg som den skulle bli om man slutat jobba helt åren före pensionsåldern”, förklarar Madelén Falkenhäll och konstaterar att även ett regelbundet månadssparande under exempelvis 20 år kan kompensera en del av bortfallet som en tidig pensionering innebär privatekonomiskt.

Läs även: Oklart läge kring pensioner – blir det mer pengar?

Läs mer: Analyschef om V-pension: “Mindre lönsamt att arbeta”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS