V:s förslag på höjd pension gör det ”mindre lönsamt att arbeta i ett pensionsperspektiv”, enligt Pensionsmyndighetens analyschef.

ANNONS

Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, har svårt att greppa vad Vänsterpartiets förslag om höjd pension genom att införa ett garantitillägg till bostadstillägget går ut på, och det gör det ”mindre lönsamt att arbeta i ett pensionsperspektiv”, säger han till SvD.

Enligt V innebär det att en del pensionärer med låga pensioner får upp till 1 000 kronor mer i månaden att leva på.

Men Ole Settergren på Pensionsmyndigheten är milt uttryckt konfunderad:

”De har skrivit saker jag inte begriper. Det står att det här tillägget ska vara en komponent i bostadstillägget men det finns bara 300 000 pensionärer som får bostadstillägg och det här omfattar 700 000 personer”.

Settergren uppfattar V:s förslag som en komponent i garantipensionen.

ANNONS
ANNONS

Krånglar till redan komplext pensionssystem

Vänsterpartiet, som nu har kommit överens med Socialdemokraterna om förslaget, hävdar att det ”ska löna sig att ha arbetat eller att arbeta”. Men det tvivlar alltså Pensionsmyndighetens analyschef på.

Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, säger i samma artikel att det redan komplicerade pensionssystemet blir mer komplext med Vänsterpartiets förslag.

Ida Gabrielsson, vice ordförande för V, förklarar att den som jobbar vid sidan av sin pension inte ska straffas, även dessa personer ska kunna få det nya tillägget som alltså uppges komma 700 000 pensionärer till del, vilket kan jämföras med de 300 000 pensionärer som i dag får bostadstillägg

SD har enligt Svenska Dagbladet ännu inte bestämt sig för om man ska stötta V:s förslag, men enligt Jimmie Åkesson låter det ”jättebra” med höjda pensioner, samtidigt tolkar han förslaget som ”valfläsk” då första utbetalningen sker två veckor före valdagen 2022, enligt tidningen.

Läs även: Oppositionsbudget: Ingen större skillnad [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Jobba och ta ut pension – och slipp skattesmäll [Dagens PS]

Läs också: Ny rapport: Varannan vill jobba efter 65 [Dagens PS]

Läs vidare: Analyschef: ”Pensionen blir lägre och lägre” [Dagens PS]