Dagens PS

Oppositionsbudget: Ingen större skillnad

Magdalena Andersson kan behöva regera med en oppositionsbudget.
Magdalena Andersson kan behöva regera med en oppositionsbudget. Men det gäör ingen större skillnad, menar flera experter. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 24 nov. 2021Publicerad: 24 nov. 2021

De borgerliga partiernas oppositionsbudget ser ut att gå segrande i riksdagen när den röstar senare i dag. Centerpartiet meddelade att partiet släpper fram Magdalena Andersson som statsminister men regeringens budget får inte stöd. Men skillnaden är inte så stor menar flera ekonomer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om M-KD-SD får igenom sin budget blir det en repris från 2018 – den S-MP-ledda regeringen får styra på en borgerlig budget, skriver TT (Göteborgs-Posten).

Samtidigt menar flera ekonomer som TT har talat med att oppositionens budget inte skiljer mycket ur privatekonomisk synvinkel från regeringens.
”För löntagarna och pensionärerna drar det åt samma håll. Det är på bidragssystemen det skiljer”, säger Madelén Falkenhäll, privatekonom på Swedbank till TT. Liknande kommentarer kommer från andra ekonomer bekräftar den åsikten.

Förändringarna i a-kassa och sjukförsäkringen är desamma som i regeringens förslag enligt SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Bort med familjeveckan

Det som skiljer sig åt är den bredare skattesänkningen för alla grupper, inklusive arbetslösa och sjuka. Oppositionen sänker bara skatten för pensionärerna och för personer på sjuk- och aktivitetsersättning.

Samtidigt kommer också familjeveckan att försvinna delvis, det vill säga ersättningen uteblir med M-KD-SD-budgeten.

En kontroversiell skillnad är däremot borgarnas bensin- och dieselskattesänkning med 50 öre litern från 1 maj 2022. Det är en av anledningarna till att MP har hotat att lämna regeringssamarbetet om oppositionsbudgeten går igenom.

Läs också:

ANNONS

EXTRA: Annie Lööf: “Vi stöder inte regeringens budget”
Magdalena Andersson är ny statsminister

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS