Det lönar sig som vi tidigare berättat att jobba och plocka ut pension samtidigt, men det gäller att balansera upp det hela för att slippa en skattesmäll.

ANNONS

”Att blanda, genom att ta ut lite lön samtidigt, håller ner den totala skatten. Men tar du ut så mycket pension att din totala inkomst blir högre än tidigare blir förstås skatten hög ändå”, säger Kristina Kamp, pensionsexpert på Expressen, som jobbar på Minpension .se.

Generellt är det ett bra drag att varva pension med jobb, förklarar hon.

Skälet är att du får ”skatterabatt”. Dels jobbskatteavdraget på lönen, dels för att pensionen beskattas på ett eget sätt.

Men den som börjar ta ut sin pension vid 62 års ålder, som i det specifika fallet i artikeln, riskerar att få ”förhållandevis hög pension”, förklarar experten på Dina Pengar i Expressen.

Hon berättar också att det finns lite olika alternativ för den som vill blanda sin pension med lön, exempelvis att det går att dela upp uttaget av den allmänna pensionen i fjärdedelar.

ANNONS
ANNONS

Trappa upp nivån i pensionsuttagen över tid

Och kanske viktigast av allt, beroende på hur just din situation ser ut, kan det vara bra att veta att inga gränser finns hur mycket du får jobba när det gäller uttag av inkomstpension och premiepension.

”Du kan alltså till exempel ta ut 50 procent av inkomstpensionen för att fylla ut lönen när du går ner i arbetstid. Du behöver inte heller ta ut premiepensionen samtidigt om du vill spara de pengarna”, deklarerar Kristina Kamp på Dina Pengar, där hon även tipsar om att det kan vara klokt att höja nivån på sina pensionsuttag med tiden för den som samtidigt arbetar.

Ett exempel för en person född 1955 eller tidigare med 50 000 kronor i månadslön.

Om han eller hon väljer att jobba 25 procent och tar ut resterande 75 procent i pension blir det 36 600 kvar efter skatt, baserat på en skattesats för riksgenomsnittet.

Om månadslönen däremot är 30 000 kronor för skatt blir det 24 400 kronor kvar efter skatt om lönen utgör 25 procent och resterande 75 procent är pension.

ANNONS
ANNONS

Du kan räkna ut själv på Skatteverket hur privatekonomin blir för dig. I vissa fall kan en ansökan om jämkning vara smart för att undvika en skattesmäll, kvarskatt alltså, för dig som vill jobba och plocka ut pension samtidigt.

Läs mer här om att jobba och ta ut pension samtidigt.

Läs även: Lönsamt att jobba och ta ut pension – samtidigt [Dagens PS]