Myndigheten vill få ner konsumtionen av söta drycker för folkhälsans skull. Nu hoppas man att en ny straffskatt på läsk och liknande varor ska hjälpa.

ANNONS

Unga män dricker i snitt en liter läsk om dagen, menar Cancerfonden. Även barn och andra grupper dricker mycket läsk och söta drycker – vilket får negativa effekter på hälsan.

”Det handlar om att förebygga ohälsa på lång sikt”, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden i ett radioinslag.

I 85 länder har man inrättat en ny skatt på läsk och andra söta drycker, vilket lett till minskad konsumtion. Nu vill Livsmedelsvelsverket i Sverige göra samma sak.

Ny straffskatt

Därför utreder Livsmedelsverket en ny skatt på sötsaker.

Det rapporterade Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot på måndagsmorgonen.

Mår allt sämre

Bakgrunden är enkel: Allt fler får sämre hälsa på grund av vad de äter och dricker, enligt Livsmedelsverket.

ANNONS
ANNONS

Nu begär myndigheten att något görs åt problemet. Ett exempel skulle vara att regeringen höjer skatten på läsk och andra sockersöta drycker.

Ta ansvar

”Vi kan inte lägga allt ansvar på individerna, det måste bli lättare att äta hälsosamt”, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket i radioinslaget.

Moralskatt och ”aja baja”

  • Mattias Svensson, ledarskribent på Svenska Dagbladet debatterar till de billiga läskeblaskens försvar i ett annat radioinslag:
  • ”Det här är en typ av ajabaja och moralskatter som handlar mer om godhetssignalerande”, säger han till Sveriges Radio.

Läs mer om skatt och nya avgifter:

Vill du veta mer om skatter, ekonomi och affärsnyheter? Då kan du ta del av vårt fiffiga nyhetsbrev helt gratis, via den här länken.

Bilister betalar 45 miljarder i dolda skatter [Dagens PS]

Ny fossil bank-bubbla väntar [Dagens PS]

Nu betalar barnfamiljerna 53 000 kronor mer – dråpslag [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

 Så slår räntorna mot hushållen 2023 [Dagens PS]

Jobba som pensionär – bara 8 procent skatt [Dagens PS]

Negativ ränta på 190 000 miljarder – blev noll [Dagens PS]

Fortsatta räntehöjningar i EU [Dagens PS]